Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyarszakirodalomtársadalom

A városfejlesztési koncepció szerepe a nagyvárosok globális problémáinak megoldásában Budapest példáján keresztül

Szerző: 2017. december 3.No Comments

„…Jelen doktori értekezés során a nagyvárosok fejlődésével járó épített környezetre ható globális problémákat, valamint ezek megoldását szolgáló fenntartható városfejlesztés építészeti eszközeit szeretném általánosan bemutatni Budapest példáján keresztül.

A fejlesztési irány meghatározásához Budapest esetében is fel kell deríteni azokat a tényezőket, amelyek meghatározzák a város természetes fejlődését és ezeket úgy kell alakítani, hogy a kitűzött céloknak megfelelő legyen. A végső cél az élhető város kialakítása, mely kiegyensúlyozott városi atmoszférát és harmóniát jelent. Ennek elérését csak az arányos és organikus fejlődés alapozhatja meg.

Természetesen a leglényegesebb, hogy a különböző fejlesztéseket összhangban kezeljük és nem önálló beavatkozásokként. Ugyanis a projekteknek rendszerszinten kell megfelelően működniük ahhoz, hogy egy városból kihozzák a maximumot. Kis léptékű, lokális beavatkozásokkal nem lehet városszintű eredményt elérni. Az egyes fejlesztési opciók csak irányt mutatnak, de a végső koncepciónak a különböző beruházások összehangolása a lényegi feladata, kiegészítve különböző infrastrukturális fejlesztésekkel. Az egész alapja pedig egy részletes, széles spektrumú, különböző szakágak bevonásával készített tanulmány, mely társadalmi, gazdasági szempontok szerint határozza meg a szükségeket, potenciálokat…”

Forrás:
A városfejlesztési koncepció szerepe a nagyvárosok globális problémáinak megoldásában Budapest példáján keresztül; Gál Bence; Pécsi Tudományegyetem, Breuer Marcell Doktori Iskola; A védés időpontja: 2017. december 5. 10:00,
helye: PTE MIK Pécs, Boszorkány u.2 B314 (PDF)