Skip to main content
gazdasághírközlésInternetközigazgatás: magyartávközléstechnika

4G+ fejlesztés Zalaegerszegen

Szerző: 2017. december 16.No Comments

„Megjelent a 4G+ mobilhálózat a városban. Az adatátviteli technológia a tesztpálya és a megyeszékhely smart cityvé fejlesztéséhez szükséges, erről tartottak sajtótájékoztatót pénteken a polgármesteri hivatalban.
Balaicz Zoltán polgármester emlékeztetett, hogy az EU minden tagország számára előírta, legkésőbb 2018-ig legyen az országokban egy-egy olyan város, ahol már az ötödik generációs, 5G-s mobilhálózat tesztelésére is sor kerülhet. A kormány döntése szerint ez Zalaegerszegen valósul meg, a tesztpálya és a smart city igényeihez kapcsolódóan.

Balaicz Zoltán elmondta, az önkormányzatnak e fejlesztések kapcsán a Magyar Telekommal és a T-Systemssel szoros kapcsolata alakult ki. A két céggel az idei járműipari és logisztikai konferencián írták alá a stratégiai megállapodást. Az 5G fejlesztés egyik állomása a jelenlegi legkorszerűbb 4G+ szolgáltatás, ami Budapest után a vidéki városok közül csak Zalaegerszegen indult el.
Vigh László országgyűlési képviselő arról számolt be a sajtótájékoztatón, hogy a járműipari tesztpálya területén elkészültek a smart city aszfaltfelületei is. Ez utóbbi terület a teljes 250 hektárból 20-40 hektárt foglal el, ahol a városi közlekedést szimuláló épületek, létesítmények lesznek elhelyezve.

Bende Richárd, a T-Systems vezérigazgató-helyettese elmondta, a 4G+ fejlesztéshez a Magyar Telekom három mobil bázisállomást telepített a városban. Ezek az elméleti 800 Mbps adatátviteli sebességükkel a korábbinál lényegesen gyorsabb internetes adatátvitelt tesznek lehetővé olyan kapacitás mellett, amely a nagy tömegrendezvények idején is zökkenőmentes és gyors adathasználatot biztosít. Az állomások a Kovács Károly téren, a Zrínyi úton és a Kossuth utcában vannak. Kérdésre válaszolva a vezérigazgató-helyettes elmondta, ez a nagy adatátviteli sebesség egyelőre a tesztpálya és az önvezető tesztúthoz szükséges területeken érvényesül, a város egészében fokozatosan vezetik majd be.”

Forrás:
4G+ fejlesztés Zalaegerszegen; ZAOL.hu; 2017. december 15.