Skip to main content
jogközigazgatás: magyar

Nagy változás jön a bíróságokon, több közigazgatási per indulhat jövőre az új törvény bevezetése után

Szerző: 2017. december 16.No Comments

„Több közigazgatási per indulhat jövőre az új törvény bevezetése után – mondta az InfoRádiónak a Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság bírája. Barabás Gergely azt követően beszélt erről, hogy az új közigazgatási perrend bevezetéséről tartottak szakmai háttérbeszélgetést.
Január 1-jén hatályba lép a hazai közigazgatási bíráskodást jelentősen átalakító közigazgatási perrendtartásról szóló törvény.

A közigazgatással mindenki találkozhat, ez egész életükben elkísér minket, akár az anyakönyvvezetővel, az önkormányzati jegyzővel vagy a társadalombiztosítási szervekkel van dolgunk. Egy modern, civilizált állam nem tud jól működő közigazgatás nélkül meglenni – mondta az InfoRádiónak a Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság bírája.

Barabás Gergely kifejtette: a közigazgatási perrendtartás abban hoz újdonságot, hogy minden olyan esetben, amikor a közigazgatás valamit tesz vagy éppen mulaszt, annak jogszerűsége bíróság előtt vitatható. Az az állampolgár, akinek jogát, jogos érdekét ez érinti, az felülvizsgálatot kérhet a közigazgatási bíróságtól. Ez lehet akár egy hatóság által kihelyezett tábla, vagy az, hogy önkormányzat el akarja bontani a játszóteret. Bármilyen cselekmény, ami kihathat mások életére, az közigazgatási cselekmény, és bíróság előtt megtámadható – emelte ki.

Barabás Gergely szerint a bírói út kiszélesedik, és a közigazgatás felett általánossá válik a bírói kontroll. Eddig a bírói hatáskör szűk, korlátozott volt, de ezentúl már bármilyen jogszabályi kötelezettség elmulasztása esetén bíróság előtt kérhető lesz, hogy állapítsák meg a jogsértést, amely után akár bírságot is kiszabhatnak.

Arra számítanak, hogy több ügy indul a bíróságokon, és nagy kihívást jelent, hogy továbbra, a megújult jogi környezetben is tartani tudják az eddigi előkelő helyet a döntési gyorsaságban – tette hozzá a bíró, aki szerint ugyanakkor időt igényel, hogy az eddigi ügymenet visszaálljon.”

Forrás:
Nagy változás jön a bíróságokon; Kálló Izabella; InfoRádió; 2017. december 14.