Skip to main content
Internetközigazgatás: külföldönmédiapolitikai informatika

Az olasz kormány online felületet hozott létre az álhírek bejelentésére

Szerző: 2018. január 21.No Comments

„Az olasz kormány egy online felületet hozott létre, amin keresztül bárki jelentheti, ha kamu hírbe fut bele az interneten. Az országban március elején választások lesznek, és sok más országhoz hasonlóan az olasz nyilvánosságot is elárasztották a különféle fake news tartalmak, melyekkel a választások kimenetelét próbálhatják meg befolyásolni.

A bejelentéseket az online bűncselekményekkel foglalkozó rendőrségi egység fogja kezelni. Külön csoportot hoztak létre erre a feladatra, akik előbb elemzik majd a jelentéseket, majd egy különleges szoftver segítségével feltárják a posztok forrását, és visszajeleznek, hogy valós volt-e a benne olvasható információ.

Marco Minniti belügyminiszter elmondása szerint a kezdeményezéssel nem akarnak belenyúlni a pártok kampányaiba, a cél csak az, hogy megvédjék az állampolgárokat a szándékosan hazug, félrevezető információktól.

Vannak, akik kritikusak a projekttel kapcsolatban: a kamuhírek kiszűrésére létrejött honlap, a Butac alapítója, Michelangelo Coltelli szerint nagyobb baj, hogy sokszor az újságírók se néznek rendesen utána a forrásaiknak, és így megjelenhetnek téves információk a rendes sajtóban is. Azért is aggódik, mert ugyan a rendőrség azt ígéri, hogy nem fognak beleavatkozni politikai kérdésekbe, a legtöbb előkerülő kamusztori a politikához kötődik, azaz muszáj lesz a rendőrségnek is állást foglalnia. ”

Forrás:
Az olasz kormány azt szeretné, ha az emberek a rendőrséghez fordulnának, ha kamuhírre gyanakszanak az interneten; Horváth Bence; 444.hu/Guardian; 2018. január 21.
Eredeti: Italians asked to report fake news to police in run-up to election; Angela Giuffrida; Guardian; 2018. január 19.
Szerkesztői megjegyzés: A kibontakozó politikailag motivált hisztériára példa még az index.hu cikke (a cikk maga és a tartalma is): 677 ezer twitterezőt hálózott be az orosz propaganda; Ráti József; Index.hu; 2018. január 21.