gazdaságközigazgatás: magyarterületfejlesztés

Bajban a Balaton-parti települések: sok milliós hiányt szülnek az önkormányzati fejlesztéseknél az elszabadult építőipari árak

Szerző: 2018. február 18.február 10th, 2019No Comments

„Milliós hiányt szülnek az önkormányzati fejlesztéseknél az elszabadult építőipari árak a Balaton-parton.
A kivitelezői árak jelentős emelkedése miatt aggódnak a Balaton-parti és egyéb tó közeli önkormányzatok vezetői. A területfejlesztési operatív programban elnyert pályázatokban szereplő összegek ugyanis nem biztos, hogy elegendőek lesznek az egyes települési beruházások megvalósítására.

Bóka István, a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) elnöke mellett a testület pénteki siófoki ülésén többen is annak adtak hangot, hogy az építőipari árak a mostaninál jóval alacsonyabbak voltak, amikor a pályázatokat benyújtották.

– Félek attól, hogy nem lesz köszönőviszony az elnyert források és a kivitelezési költségek között – fogalmazott Bóka István. A BFT elnöke azt is mondta: az elmúlt két évben 30-35 százalékos áremelkedés történt az ágazatban, így ha 2016-ban reális költségvetéssel terveztek, akkor a kivitelezés most harmadával többe fog kerülni. Az elnök szerint ez különösen azoknak az önkormányzatoknak fog gondot okozni, amelyek nem képesek önerőből előteremteni a megnövekedett költségek fedezetét.

Holovits Huba, Balatonföldvár polgármesterének beszámolója szerint a város két nagyobb projektjénél is azt tapasztalták, hogy a tervezői árak is más dimenzióban mozognak most, mint két éve, a pályázatok beadásakor. A földvári városvezető szerint egy 600 millió forintos beruházás mintegy 100-150 millió forinttal fog többe kerülni, mint amivel korábban számoltak.

A Balaton Fejlesztési Tanács tagjai úgy döntöttek, hogy a probléma kezelése érdekében levélben fordulnak a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz valamint a Miniszterelnökséghez, hogy foglalkozzanak a probléma kezelésével.

Az ülésen elhangzott: a pályázatokban meghatározott műszaki tartalmak csökkentésére nincs mód, ezért országosan mintegy 100-150 milliárd forintra lenne szükség ahhoz, hogy az építőipari áremelkedés miatt a pályázatok végelszámolásánál ne keletkezzen hiány.

A BFT ülésén mindemellett szó volt arról is, hogy a megyei jogú városok fejlesztését garantáló Modern Városok Programhoz hasonlóan a kiterjedt agglomerációval rendelkező kisebb városoknak is szüksége volna egy saját fejlesztési programra. A Balaton-parti települések, legyen szó akár Balatonfüredről, Keszthelyről vagy Siófokról, kiterjedt vonzáskörzettel bírnak, így infrastruktúrájukat akár 50-60 ezer ember is igénybe veszi, nem beszélve a nyári megnövekedett létszámról.

Bóka István úgy vélte, a kormányban megvan a szándék egy kisvárosi program elindítására, ezért arra kérte a polgármestereket és a megyei vezetőket, hogy az összes lehetséges fórumon vessék fel egy ilyen járási fejlesztési program szükségszerűségét.”

Forrás:
Bajban a Balaton-parti települések az elszabadult árak miatt; SONLINE; 2018. február 16.
Lásd még: A Balatoni Fejlesztési Tanács ülése 2018. február 16-án; eGov Hírlevél; 2018. február 18.
Orbán Viktor: a Modern Városok Program után jön a „középvárosok” és a falvak fejlesztése, nem terveznek változtatást az önkormányzati rendszerben; eGov Hírlevél; 2018. február 9.