Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyartechnika

Nem kapkodnak a kkv-k a digitális fejlesztési támogatásért

Szerző: 2018. február 25.No Comments

„Kitörési pont az Ipar 4.0 technológiák bevezetése a hazai kkv-k számára, mégsem tülekednek az ezt segítő támogatásért. Bár több hónapja pályázható a Versenyképes vállalatok tevékenységének emelt szintű digitalizálása című pályázat, ez idáig mégis csak 6 darab pályázati kérelmet iktathatott be a kiírás kezelője.
Nincs nagy sorban állás a vállalkozások a Versenyképes vállalatok tevékenységének emelt szintű digitalizálása pályázatán, holott annak célja, hogy Ipar 4.0 és IoT megoldásokat alkalmazó kis- és középvállalati (kkv) réteg jöjjön létre Magyarországon. E paradigmaváltás támogatására a pályázat bekerült a Széchenyi 2020 programba, GINOP-3.2.6-8.2.4-17 kódszámmal, 3 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatási kerettel, és 3,5 milliárdos kedvezményes hitelkerettel. A nyertesek a támogatást a legmodernebb informatikai, gyártástechnológiai szoftverek és eszközök beszerzésére fordíthatják – ismerteti közleményében az Opten céginformációs szolgáltató.

Az enyhe érdeklődés azért meglepő, mert a pályázók körének meghatározása a hazai vállalkozások széles rétegét fedi le. Ami visszatartó erőt jelenthetett a kkv-k számára, azok a támogatás felhasználásával járó kötelező vállalások – vélik az Opten szakértői.

A nyerteseknek vállalniuk kell, hogy a projektmegvalósítás befejezési évét követő második üzleti évben az átlagos éves nettó árbevétel növekedésük eléri az átlagosan legalább 7 százalékos növekményi szintet a bázisévhez képest. Vagy a projektmegvalósítás befejezési évét közvetlenül követő második üzleti évben az üzemi (üzleti) tevékenység eredményének abszolút értéken számított növekedése eléri az elnyert vissza nem térítendő támogatás értékének legalább 20 százalékát. Ezen felül pedig vállalják, hogy legalább 5 fő állandó foglalkoztatottat alkalmaznak a projekt megvalósítási helyszínén, legkésőbb a projekt megkezdésétől a fenntartási időszak végéig.

Mivel ez a pályázat kedvezményes hitellel kombinált, ezért a projekt hitel részére a pályázónak biztosítékot is kell nyújtania, ami szintén több céget tántoríthatott el az indulástól. Indokolt ugyan, de szintén nem ösztönzi a pályázást a megvalósíthatósági tanulmány elkészítésének és benyújtásának előírása.

Az Opten közleményében végül megjegyzi, a kkv-knak 2018. március 29-ig van még lehetőségük, hogy pályázzanak az elnyerhető maximális 100 millió forintos vissza nem térítendő támogatás, és a szintén maximálisan elérhető 100 millió forintos 1 százalékos kamatozású hitel odaítélésének reményében.”

Forrás:
Nem kapkodnak a kkv-k a digitális fejlesztési támogatásért; Világgazdaság; 2018. február 22.