Skip to main content
gazdaságinformatikatechnika

Az okos közművek és digitális ikertestvéreik

Szerző: 2018. április 7.No Comments

„Nap mint nap halljuk és tapasztaljuk: a dolgok internete (IoT) az összekapcsolt lehetőségek tárházát nyitja meg. Olyan hálózatokról van szó, amelyekben a különféle eszközök, rendszerek, infrastruktúrák szenzorok segítségével kapcsolódnak egymáshoz és általában az internethez is. Az IoT korunk egyik meghatározó trendjének, az összekapcsoltságnak az alapja, és mint ilyen, a jelen és a jövő egyik meghatározó fejlesztési területe.

Az egymással kommunikáló berendezések egyik legtermészetesebb terepe a közműszektor. Az áram-, a földgáz- és a vízellátás területén hatalmas infrastruktúrák működnek, rengeteg adatot kell feldolgozni, méghozzá szigorúan szabályozott környezetben. Az ügyfelekkel való kapcsolattartás gördülékenyebbé tételével, a valós idejű nyilvántartással, az erre épülő lehetőségekkel nem csak a felhasználói elégedettség növekedhet. Ez csupán a jéghegy csúcsa – bár az ügyfelek ezt érzékelik a leginkább –, az okoshálózatok azonban más előnyökkel is járnak.

Megvalósulhat a „jövő idejű” segítség: például a vízellátás kellemetlen hibái – csőtörések, szivárgások – a szenzorok adatai és a múltbeli tapasztalatok alapján megjósolhatók, és így időben elháríthatók.
Egy felmérés szerint a karbantartási költségek így akár 5-10 százalékkal csökkenhetnek, a megmentett ivóvízről nem is beszélve. A valós idejű információkra támaszkodva az áramellátás a fogyasztás aktuális állása alapján szabályozható, ami megtakarítást eredményez. Az előnyök sorát természetesen még hosszan folytathatnánk.

Mindezt a technológia nyelvén úgy fogalmazhatjuk meg, hogy az IoT-megoldások alkalmazásával megjelenik a modern közmű „digitális ikertestvére”. A „digital twin” egy rendszer, szolgáltatás vagy folyamat virtuális reprezentációját jelenti, amelynek alapja, hogy az okos szenzorok összegyűjtik a rendszer működését leíró, valós idejű adatokat, és azokat egy biztonságos, felhőalapú rendszerben dolgozzák fel, jelenítik meg. A fogalom már a 2000-es évek elején megjelent, de csak az elmúlt években – éppen az IoT térhódításának köszönhetően – került az előtérbe. Jelentőségét jól mutatja, hogy a Gartner például már 2017-ben a tíz legfontosabb technológiai trend közé sorolta. Segítségével könnyebben kiaknázhatók a mesterséges intelligencia, a mobilitás, a virtuális valóság nyújtotta lehetőségek is.

A közüzemi szektor jövőjét technológiai oldalról az IoT-megoldások elterjedése befolyásolja leginkább. Az egyik legfontosabb érv emellett, hogy a működési hatékonyság a korábbiaknál jóval kisebb beruházással növelhető, a megtérülés egyre gyorsabb, mivel az IoT-komponensek, mindenekelőtt a szenzorok ára folyamatosan csökken.

Így nem csoda, hogy a digitalizációs projektek, ezen belül különösen az okos hálózatok fejlesztése világszerte előtérbe került, ami szintén lendületet ad az iparágnak.
A legfrissebb prognózisok szerint e területen nagyon erős a fejlődés. A MarketsandMarkets néhány hónapja közzétett elemzése szerint a közüzemi szektorban az IoT-megoldások globális piaca a 2015-ös 4,63 milliárd dollárról 2020-ra 11,73 milliárd dollárra növekszik. Hasonló ütemű – éves szinten több mint 20 százalékos – növekedést jósol a BCC Research is, amely szerint az energia- és a közüzemi szektor IoT-piaca 2022-re megközelíti a 60 milliárd dollárt. A BCC elemzői négy területet vizsgáltak: a hardvert, a szoftvert, a szolgáltatást és az összekapcsoltságot – az utóbbiban várható a legnagyobb növekedés.

Az IoT-megoldásokkal támogatott okos közművek hatékonyan működtet­hető, ügyfélbarát, áttekinthető, a gyorsan változó feltételekhez rugalma­san alkalmazkodó, valóban 21. századi rendszerek. A nemzetközi legjobb gyakorlatok e téren is könnyen bevethetők, és egy „okos” döntéssel mindezen előnyök valósággá válhatnak itthon is.”

Forrás:
Az okos közművek és digitális ikertestvéreik; Ablonczy Balázs; Világgazdaság; 2018. április 4.