közigazgatás: külföldönközigazgatás: magyarközigazgatási informatika

Nemzetközi okos város konferencia Kuala Lumpurban – Lechner Tudásközpont

Szerző: 2018. április 7.No Comments

„A Lechner Tudásközpont képviselte Magyarországot a Kuala Lumpurban megrendezett nemzetközi okos város konferencián. Az Okos városok: az okos megoldások újragondolása a digitális korban című rendezvényen a délkelet-ázsiai térség országai, portugál és angol szakértők vettek részt.

Az Okos városok: az okos megoldások újragondolása a digitális korban címmel rendezett, kétnapos konferencián a Lechner Tudásközpont képviselte Magyarországot Malajzia fővárosában, Kuala Lumpurban. A március 28-29-i nemzetközi rendezvényen A befogadó, fenntartható és zöldebb hibrid városok fejlődése a társadalmi és területi kohézióért téma került a fókuszba. A résztvevők nem csupán a legsikeresebb okos város gyakorlatokról, stratégiákról és a jövőbeli trendekről tájékozódhattak, hanem új ötleteket, nézőpontokat is megismerhettek.

Az okos városok jövője, az okos tervezés, épületek és környezet, az okos közművek, az okos digitális infrastruktúra, az okos és kreatív finanszírozás és az okos közlekedés témakörében többek között maláj, portugál, japán, olasz, indonéz, hongkongi, holland és angol szakértők osztották meg értékes tapasztalataikat.

Az okos és kreatív finanszírozás alkalmazása a legkorszerűbb digitális ökoszisztémákért szekcióban Rab Judit, a Lechner Tudásközpont Települési Szolgáltatások Osztályának vezetője adott elő. A magyar okos településfejlesztés helyzete mellett részletesen bemutatta a Lechner által felállított tudásplatform elemeit, ezen belül is a városértékelés, az online példatár, valamint a fejlesztési módszertan elemeit. Emellett beszélt a megvalósítás alatt álló projektekről, azokról a digitális építésügyi rendszerekről és megoldásokról, amelyekkel a Tudásközpont a magyar e-közigazgatást támogatja.

Ebben a szekcióban az érdeklődők a magyar megoldások mellett japán, hongkongi és indonéz példákon keresztül kaphattak betekintést abba, hogy a délkelet-ázsiai térség városai hogyan integrálták az okos technológiát és értek el a közösség számára is pozitív és hatékony eredményeket. A különböző modelleket és megközelítéseket alkalmazó vezetők megerősítették, hogy a város és a közösség igényeinek felmérése, vagyis a helyi részvétel és közreműködés, valamint a megoldandó probléma meghatározása az első lépések, csak utána következik az okos útra lépés.

Míg az elöregedő társadalom kihívása foglalkoztatja Európát, a délkelet-ázsiai térség számos országa a túlnépesedés problémájával néz szembe, ennek megoldásban minden fél az okos város fejlesztésekre számít. A konferencia résztvevői egyetértettek abban, hogy a történelmi, gazdasági, politikai vagy földrajzi háttértől függetlenül, különböző problémák esetén is ugyanaz a hatékony megoldás mechanizmusa: többek között a közösség bevonása a tervezés, végrehajtás és ellenőrzés folyamatába, a kommunikáció, a stratégiai tervezés, illetve a figyelemfelhívás mellett a figyelem fenntartása.

A technológia gyors fejlődését nehezen tudja követni a szabályozás, így az okos város adatkezeléshez kapcsolódó kérdései, és a személyes adatok védelmét szabályozó, az Európai Unióban májustól bevezetendő GDPR (General Data Protection Regulation – általános adatvédelmi rendelet) rendelkezései is előkerültek a konferencia kerekasztal beszélgetésein.

A Lechner Tudásközpont Magyarország Kuala Lumpur-i Nagykövetségének meghívására érkezett a konferenciára. A Magyarország és Malajzia közötti kétoldalú gazdasági együttműködésről szóló 1172/2018. (III. 27.) kormányhatározathoz kapcsolódóan a két ország közötti okos város együttműködés lehetőségeinek feltérképezése jelenleg zajlik, Káli Attila nagykövet és Dr Fábián Emília külgazdasági attasé részvételével.

További információ a konferencia oldalán található.”

Forrás:
Nemzetközi okos város konferencia Kuala Lumpurban; Lechner Tudásközpont; 2018. április 6.