Skip to main content

„2018. április 26-án Okos megoldások egy város életében címmel rendeznek konferenciát Miskolcon. Az URBACT Smartimpact projekt zárásaként megvalósuló rendezvényen a hazai és külföldi okos város stratégiák mellett az okos városfejlesztés lehetőségei is nagy hangsúlyt kapnak.

Az URBACT SmartImpact projektje befejezéséhez közeledik. Április 26-án, a projekt zárásaként Okos megoldások egy város életében – Smart City Miskolc címmel rendez konferenciát Miskolc, a Miskolci Egyetem Elektronikai és Informatikai Kutató Intézet és az URBACT Nemzeti Tájékoztatási Pont. A város Smart City akcióterve, a tervezett okos projektek és a hazai helyzetképet bemutatása mellett az okos városfejlesztés lehetőségekről is beszélnek az előadók. A miskolci mellett a budapesti és a kaposvári tapasztalatokat, illetve az Okos Város Példatár magyar és nemzetközi jó gyakorlatait is megismerhetik az érdeklődők.

SmartImpact, avagy hogyan lehet felkészülni az okos város létre
10 európai város (Manchester, Dublin, Eindhoven, Porto, Stockholm, Zágráb, Guadalajara, Smolyan és Suceava), köztük Miskolc nyert támogatást az URBACT SmartImpact programjának keretében. A projekt nem a technológiai fejlesztésekre helyezi a hangsúlyt, hanem a városi adminisztráción belüli szervezetfejlesztésre, az innovatív megoldások beszerzésére és finanszírozására, a helyi megújuló ökoszisztéma aktiválásra, a támogató szabályozásokra és ösztönzőkre, valamint az adatintegrációra.

Miskolc a saját adottságainak feltérképezését követően készítette el akciótervét, aminek célja egy nyílt innovációs elvek mentén működő okos város menedzsment-struktúra kialakítása. A tervben a kívánt átalakítások mellett a finanszírozás és a fenntartás lehetőségei is nagy hangsúlyt kaptak.

PROGRAM

9:30-10:00 Regisztráció

10:00-10:10 Köszöntő

10:10-10:30 Okos város a településfejlesztésben
Kolossa József főosztályvezető, Miniszterelnökség

10:10-10:50 Miskolc Smart Stratégiája
Jeney Ákos ügyvezető, MGL Creatív Kft.

11:10-11:20 Kérdések – válaszok

11.20- 12:00 Miskolcon megvalósítani tervezett Smart City projektek (Integrált Akcióterv)
Horánszky Árpád, városfejlesztési referens, Miskolc

12:00-12:40 Városfejlesztési jó gyakorlat átadás az URBACT program támogatásával
Majorné Vén Mariann, Nemzeti URBACT Pont

12:20-12:40 Fejlesztés okosan, okosat
Dr. Váradiné Szarka Angéla, Miskolci Egyetem Informatikai Kutató Központ Igazgató

12:40-13:20 Ebéd

13:20-13:50 Okos városok a gyakorlatban – Online példatár
Körmendi Katalin, Lechner Tudásközpont

13:50-14:10 Smart Budapest – Budapest okos város jövőképe
Garay Márton, városfejlesztési csoportvezető, Budapest

14:10-14:30 Kaposvár Smart City stratégiájának bemutatása
Koroknai-Kardos Beáta, környezetvédelmi referens, Kaposvár

14:30-15:00 Kérdések – válaszok, a konferencia zárása
A rendezvényen történő részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A regisztráció nyitva áll, amíg szabad helyek rendelkezésre állnak.

További információ az URBACT program magyar honlapján érhető el. Az URBACT Nemzeti Tájékoztatási Pontja a Lechner Tudásközpont.”

Forrás:
Okos megoldások egy város életében; Lechner Tudásközpont; 2018. április 4.