gazdaságinformatika

Nincs kifogás: most kell a blokklánccal foglalkozni!

Szerző: 2018. április 29.No Comments

„Május 24-én elindul a visszaszámlálás. A DIGITALL 2018 konferencián Országh Örs, blockchain guru, a Blockchain Competence Center ügyvezető-helyettese elárulja, melyek azok a szektorok, ahol immár elodázhatatlan a blockchain technológia bevezetése és alkalmazása.

Nincs kifogás: most kell a blockchainnel foglalkozni!

IVSZ: A Világgazdasági Fórum az internet új korszakának tartja a blockchain technológiát, amelyben az információ alapú hálózatokat az értékalapú megközelítés váltja fel. Ön szerint miért fontos megkülönböztetni a kriptovalutákat és a blockchaint?

Országh Örs: A technológiára épülő termék-szolgáltatás maga a kriptovaluta. A Bitcoin volt a technológia első termékként megjelenő formája, bizonyos értelemben esszenciája. A blockchainnek van egy csomó előnye és ezeket az előnyöket nem csak kriptovaluták formájában lehet kiaknázni, hanem más típusú termékek és szolgáltatások esetén is. Ma még az van a fókuszban, hogy meglévő üzleti folyamatokat egészítsünk ki blockchain alapú réteggel, mert ezeket tudja újabb lehetőségekkel, hozzáadott-értékkel kibővíteni.

Nagyvállalatoknál a technológia kell, hogy fókuszba kerüljön, erről kell őket edukálni. A kriptovaluták megítélése és szabályozatlansága azt sugallja, hogy a blockchain egyenlő a kriptovalutákkal, és emiatt ez (is) szürke zóna, amivel nem szabad még foglalkozni. A technológia azonban konkrétan megfogható előnyöket kínál, amiket ha a nagyvállalati vezető megért, akkor rá fog ismerni azokra a saját folyamatokra és problémákra, amelyekben ezt használni tudja és megoldásként tud rá tekinteni. Ez filozófiai váltást igényel.

IVSZ: Milyen területeket lehet már most látni, ahol a blockchain hasznos lehet a vállalatoknak?

Országh Örs: Hogy csak néhány példával éljek: nagyon komplex elszámolási rendszereket, komplett szabályok alapján automatizálhatunk úgy, hogy ehhez ne kelljen pénzügyi egyenlegeket vezetni. Ha ezt képesek vagyunk blockchain technológiával tokenizálni, majd okosszerződések mentén végrehajtani, akkor hamar értelmezhető előnyöket kapunk. De akár hitelesített adatbázisokat is ki lehet blockchain technológiával alakítani, melyekben biztosra vehető, hogy egy korábbi időpillanatban meglévő adat nem fog megváltozni. Nem lehet törölni a láncból és nem lehet módosítani a kódot. Ez egy vezetői információs rendszerben is érdekes lehet, mert egy döntéshozó biztos lehet abban, hogy a saját beosztottjai, a jogásza vagy a könyvelője sem képes arra, hogy más adatokat közöljön vele, mint amik valóban megtörténtek.

Amikor több cég ellátási láncot alkot, és azt menedzselni kell, el tudjuk érni, hogy ne legyen szükség adatszinkronizálásra, mert mindannyian egy megbízható adatbázist néznek és tudják, hogy a másik sem tud rajta változtatni. Nem lesz szükség arra, hogy a saját rendszereikben ezt lekövessék. Tipikus példája ennek az ipar területe (pl. az autóipar teljes beszállítói lánca), ahol kritikus jelentőségű akár egy alkatrész és annak a teljes életciklusának azonosítása. Erre egy blockchain alapú folyamat sokkal inkább megoldás, mint a jelenlegi módszer, ahol több cég próbálja összefésülni a nyilvántartásait.

IVSZ: Május 24-én Ön is előad az IVSZ nagyvállalatokat és startupokat egy platformra hozó DIGITALL 2018 konferencián. Kik számára lehet különösen hasznos az előadás?

Országh Örs: A nagyvállalati vezetők valahol már találkoztak ezzel a jelenséggel, de hiányzik a termékmenedzserek és termékfejlesztők azon rétege, akik megértik a technológiát és képesek arra, hogy lefordítsák ezt egy cégen belül egy blockchain alapú megoldásra. Rendszeresen tartunk fejlesztői oktatásokat, részükről tapasztalunk érdeklődést. Hozzá kell tenni, hogy blockchain esetében is teljes szoftverfejlesztési projektekről beszélünk: frontend, backend, mobil alkalmazás, web és egyebek tartoznak hozzá. Ennek csak 10-15%-át teszi ki maga a blockchain fejlesztés.

Állami szinten is nagy az érdeklődés és a tettvágy is. A technológia és a folyamatok azt ígérik, hogy akár GDP százalékban kimutatható eredményt is hozhat, ha az államigazgatásba vagy a közigazgatásba be tudjuk emelni a blockchain alapú folyamatokat. Van egy komoly lehetőség, hogy ha megfelelően támogató szabályozás jönne létre a blockchain technológia körül, akkor Magyarországra komoly tőkét is ide lehetne hozni.

IVSZ: Milyen jellegű előadásra készülhetnek a résztvevők?
Országh Örs: Nem technológiai fókuszú beszélgetés lesz. Bárki érteni fogja. Alapvetően azt emelem majd ki, hogy miért érdemes foglalkozni ezzel a technológiával. Valós felhasználási módokat fogok adni, nem pedig pilotokról beszámolni. Arról beszélek majd, hogy ezzel miért kell MOST foglalkozni. Vannak olyan szektorok, ahol ez nem nagyon odázható el. Fél- egy éven belül ezeknek a projekteknek el kell indulniuk ahhoz, hogy a vállalatok lépést tartsanak a saját iparágukkal.

Találkozz Te is Országh Örs, blockchain szakértővel a DIGITALL 2018 konferencián május 24-én! Regisztrálj most!”

Forrás:
Nincs kifogás: most kell a blockchainnel foglalkozni! ; Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége; 2018. április 25.