jogközigazgatás: magyarközigazgatási informatika

Ügyfélközpontok segíthetik az ügyfelet és a bíróságokat

Szerző: 2018. április 30.No Comments

„Komplex szolgáltatásokat, elektronikus megoldásokon alapuló, korszerű és gyors ügyintézést ígérnek a bíróságokon létrehozott ügyfélközpontok. Az ügyfelek részére díjmentes a támogatás és a segítség – többek között erről is beszélt lapunknak Polgárné Vida Judit, az Országos Bírósági Hivatal elnöki biztosa.

Mit jelent az, hogy alperes, felperes, és melyik vonatkozik rám? Mit kell tennem, ha tanúként idéznek, és mi van akkor, ha a tárgyalóban nem értem majd a jogi nyelvezetet? Hogyan kell megírnom egy beadványt, kell-e illetékbélyeg, és egyáltalán ez az a bíróság, ahol nekem lennem kell? Ezek azok a kérdések, amelyeket nem szívesen teszünk fel, de épp ezek megválaszolására hozták, illetve hozzák létre a bíróságokon a 21 ügyfélközpontot, ahol az ügyfelek komplex szolgáltatásokat, elektronikus megoldásokon alapuló, korszerű és gyors ügyintézést vehetnek igénybe.

– A fenti kérdések és a bizonytalanságok akkor is érzékelhetők, amikor az ügyfél még nem is került kapcsolatba a bírósággal, csak szeretne általánosságban informálódni, egy beadványt vagy kérelmet előterjeszteni, esetleg egy konkrét ügyben tájékozódni vagy valaminek utánajárni – mondta lapunknak Polgárné Vida Judit, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöki biztosa, hozzátéve, hogy az egész országot behálózó ügyfélközpontok éppen ezekben a helyzetekben adnak díjmentesen támogatást és segítséget az ügyfeleknek.

A biztos szerint természetes, hogy az emberek ódzkodnak a hivatalos ügyintézéstől. Kétségtelen, hogy egy részük ennek ellenére gyakorlottan intézi ügyeit, azonban jellemzően – akár peres félként, akár tanúként – kevés rutinnal próbálnak eligazodni a bíróságok világában.

A bíróságok megítélését ma már nemcsak az ítéletek minősége, hanem az ügyfelekkel való bánásmód is meghatározza. Ezért tartotta kiemelt stratégiai célnak az OBH elnöke a bíróságok szolgáltató jellegének, az ügyfélkapcsolatoknak az erősítését, a bírósághoz való hozzáférés egyszerűsítését.

Ezt az ügyfélkapcsolatokat erősítő szándékot jelenítik meg az egységes arculatú ügyfélcentrumok, amelyek alapvetően elektronikus megoldásokon alapuló ügyintézéssel igyekeznek növelni az ügyintézés hatékonyságát, illetve azt, hogy az ügyfelek kulturált körülmények között tanulmányozhassák az iratokat, vagy megfelelő tájékoztatást kapjanak, a lehetőség szerint egy helyen. Az első ilyen központ Egerben már megnyílt, néhány héten belül pedig újabb létesítmény kezdi meg működését Szigetszentmiklóson – tudtuk meg Polgárné Vida Judittól.

A központok nyújtotta komplex ügyintézési mód nemcsak az ügyfél számára egyszerűbb és olcsóbb, de jelentős mértékben hozzájárul az eljárások egyszerűsítéséhez és gyorsításához, mivel az ügyfeleket tájékoztathatják az eljárásokkal kapcsolatban, valamint az általuk beadott kérelmeket előzetesen vizsgálva felvilágosíthatják az ügyfeleket azok hiányosságairól, lehetővé téve a gyorsabb, célirányosabb hiánypótlást – fejtette ki az OBH munkatársa. Az ügyfélcentrumokban kapott információk segítségével az odafordulók tájékozottabbak lesznek és szakszerűbben tudják az igényeiket is megfogalmazni, ami természetesen egyszerűbbé teszi a bíróságok munkáját is – magyarázta az elnöki biztos.

Polgárné Vida Judit szerint az ügyfelek többsége szívesen él a technika nyújtotta lehetőségekkel, de ha összetettebb problémákkal jelentkeznek, célszerűbb a személyes kapcsolatfelvétel. – Az ügyfélcentrumok nem ügyszakspecifikusak, ami azt jelenti, hogy nincs ügyszakokra bontott ügyvitel. Az ügyintézők nemcsak egy adott területen – például büntetőügyek – kapcsán tudnak felvilágosítást adni, hanem az egységes ügyvitel folytán bármilyen ügytípusban. Ebből következően ahhoz az ügyintézőhöz mehetnek az ügyfelek, aki éppen szabad, és nem kell hosszasan várakozniuk. Az online ügyintézési mód segítségével pedig még a helyhez és időhöz kötött szolgáltatások is tovább egyszerűsíthetők – mutatott rá az elnöki biztos.”

Forrás:
Ügyfélközpontok segíthetik az ügyfelet és a bíróságokat; Tar Hajnalka; Magyar Idők; 2018. április 30.