Skip to main content
egészségügyinformatikaközigazgatás: külföldön

Feltörték a szingapúri egészségügyi hálózatot, másfél millió szingapúri egészségügyi adatait lopták el

Szerző: 2018. július 23.No Comments

„Körülbelül 1,5 millió szingapúri polgár személyes adatait lopták el egy nagyszabású kibertámadásban, írja a BBC. A városállam népességének negyedét érintő adatlopás kifinomult, jól megtervezett és precíz volt, nem holmi kósza próbálkozás, írja a történtekről kiadott kormányzati közlemény a szingapúri kiberbiztonsági ügynökségre (Cyber Security Agency of Singapore – CSA) hivatkozva.

A hekkertámadást július 4-én észlelték. Jelenleg úgy néz ki, hogy a 2015. május 1. és 2018. július 4. közötti időszakban orvosi ellátásban részesült páciensek adataihoz ( köztük a miniszterelnök adataihoz) fértek hozzá a támadók. A hekkerek a kezelt betegek neveit, társadalombiztosítási számait lopták el, ezekkel együtt megszerezték a nemüket és lakcímüket is, valamint kb. 160 ezer esetben a járóbetegeknek felírt orvosságok neveit is.

Személyhez köthető orvosi feljegyzések, diagnózisok, teszteredmények nem kerültek illetéktelen kezekbe. A SingHealth rendszerében tárolt klinikai adatokat nem manipulálták, nem írtak át, nem töröltek semmilyen adatot a támadók, szögezték le a hatóságok, hozzátéve, hogy a közegészségügyi rendszer más információs szektoraiba nem észleltek betörést. Az egészségügyi adatokat tároló számítógépes rendszer védelmét azóta megerősítették, az érintett betegeket folyamatosan értesítik az adataikat ért támadásról.

A szingapúri rendőrség jelenleg is nyomoz az ügyben, az illetékes kiberbiztonsági minisztérium pedig független vizsgálóbizottságot állított fel a történtek kivizsgálására.”

Forrás:
Másfél millió szingapúri egészségügyi adatait lopták el; Index.hu; 2018. július 20.