Skip to main content
gazdaságszakirodalom

Stratégiai szcenáriók a postai szektorban

Szerző: 2018. szeptember 2.No Comments

„…Évekkel ezelőtt (2001-2004) a Magyar Posta Zrt. stratégiai területét irányíthattam, s szembesültem azzal, hogy – a tulajdonosi elvárásoknak megfelelően – mennyire nehéz feladat a korábban nem tapasztalt bizonytalanság kezelése. Az elfogadott stratégiai dokumentum és azt követő kommunikációs erőfeszítések sorozata sem volt elegendő ahhoz, hogy a stratégia sikeres megvalósításához szükséges erőket mozgósítsa. Az azóta eltelt több, mint tíz évben már inkább külső szemlélőként (külső partnerként) figyelem, kutatom a postai szektort, és érdeklődésem továbbra is fennmaradt. A gyorsan változó környezetben, a korábbinál nagyobb fokú bizonytalansággal szembesülve (s a postai szektorra napjainkban ez különösen igaz) a stratégiai menedzsment figyelmének középpontjában a számszerűsített stratégiai tervek, tervváltozatok, a korábbi trendek extrapolálása helyett a stratégiai kulcskérdések/témák azonosítása, illetve az egész rendszert mozgató erők elemzése áll. A bizonytalanság szakirodalmát és a bizonytalanság kezelésére alkalmas(abb) stratégiai menedzsment eszköztárat mélyebben megismerve (szcenárió-tervezés, játékelmélet, káoszelmélet, reálopciók, rendszerdinamika, stb.) különösen érdekesnek találtam azt a kérdést, hogy a stratégiai menedzsment milyen támogatást tud adni annak a kérdésnek a megválaszolásához, hogyan lehet jobb stratégiai döntéseket hozni ebben a (legalább) kétarcú postai szektorban (s itt elsősorban a közszolgálati és az üzleti célrendszer kétarcúságára gondolok), amely eddigi történetének egyik legradikálisabb változásait éli meg.
Talán csak a motorizáció jelentett hasonló kihívást a XX. század elején, de akkor a postai szolgáltatást nyújtó szervezeteknek egyértelműen növekvő piaci körülmények között kellett helyt állniuk, míg ma a hagyományos postai szolgáltatások (az egyetemes szolgáltatók bevételében meghatározó levélforgalomból származó bevétel, illetve hagyományos
készpénzalapú pénzforgalmi bevétel) a fejlett világban egyértelműen csökkenő pályára kerültek…”

Forrás:
Stratégiai szcenáriók a postai szektorban (2017); Pandurics Anett; Budapesti Corvinus Egyetem, Gazdálkodástani Doktori Iskola; A védés időpontja: 2018-IX-03 14:00, helye: 1093 Budapest Közraktár u. 4-6. C103-as terem; 2018 (PDF)