Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyar

80 milliárd forinttal indulnak az új JEREMIE-alapok

Szerző: 2018. október 28.No Comments

„Újabb lehetőségekhez juthatnak a magyar startupok. Augusztus végén felállt az a nyolc új kockázati tőkealap, melyek feladata az új JEREMIE-források (lásd a keretes szövegrészt) kihelyezése. Az alapok öt év alatt 80 milliárd forint forrást fektetnek be mintegy 150 magyar startupba. Az új források célja, hogy innovatív projektek megvalósulását támogassa, túlnyomórészt a Közép-Magyarországon kívüli, kevésbé fejlett hazai régiókban.

Hét alapnak a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP 8.1.3/B-17), egynek pedig a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP 2.1.2-17) keretében működő Intelligens Szakosodási Kockázati Tőkeprogram biztosítja a forrást.

A tőkekihelyezés során előnyt élveznek a nagy növekedési potenciállal rendelkező, technológiailag innovatív projektek. Az új JEREMIE-alapok összesen 150 innovatív vállalkozásba fognak majd befektetni a következő öt év során.

A három éve elfogadott S3 stratégia adja a keretet
Minden alap a hazánk kutatás-fejlesztés és innovációs irányait kijelölő Nemzeti Intelligens Szakosodási Stratégia, az ún. S3 által meghatározott egy célterületet támogat. (Az S3 stratégiáról itt és itt írtunk bővebben.)

A hét GINOP-os támogatott területek többsége szorosan kapcsolódik digitális innovációhoz. Az IKT technológiák és szolgáltatások területét az X-Ventures Alpha Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. viszi. Önálló alapkezelő felel a smart city jellegű innovációkért, ezt a területet CV Alapkezelő Zrt. nyerte el. Az intelligens technológiák és szolgáltatások területét a Primus Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. (Solus Capital), a fejlett jármű- és egyéb gépipari technológiák területét pedig DBH Investment Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. fedi le.

Emellett kaphatnak forrásokat az egészséges társadalom és jólét területén fejlesztő startupok (Finatech Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.), az agrárinnovációkon dolgozó cégek (Bonitás Befektetési Alapkezelő Zrt.), valamint a fenntartható környezet, tiszta és megújuló energiákra irányuló innovációk is (X-Ventures Béta Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.)

A hét GINOP-os tőkealap 9,34 milliárd forint tőkét kap európai uniós forrásból, amihez legalább 23 százaléknyi, azaz 2,15 milliárd magánforrást kell társítaniuk. Az alapok így a működési költségeiket leszámítva egyenként mintegy 10 milliárd, összesen körülbelül 75 milliárd forintnyi tőkét tudnak majd kihelyezni, projektenként minimum 200 millió forintot, maximum pedig 1,5 milliárdot.

A Gran Private Equity, amely VEKOP-os forrásra épít, így egyedüli alapként a Közép-Magyarországon megvalósuló projekteket is finanszírozhatja, 5,13 milliárd forintot kap európai uniós forrásból, amihez legalább minimum 40 százalék, azaz több mint 2 milliárd forint magánforrást kell bevonnia.

A Drukka Startup Studio által indított Progress Bar rendezvénysorozatában eddig az X-Ventures, a Solus Capital, a Finatech, illetve a Bonitás tőkealapok képviselői mutatták be az új programmal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Jeremie
Az elnevezés a Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises (mikro-, kis- és középvállalkozásokat támogató közös európai források) rövidítése. Az Európai Bizottság által az Európai Beruházási Alappal (EBA) közösen létrehozott kezdeményezés célja az, hogy javítsa a kkv-k finanszírozási forrásokhoz való hozzáférését a strukturális alapok tevékenységein keresztül. A tagállamok a strukturális alapokból származó keretük egy részét fordíthatják ún. megújuló eszközökre (kockázati tőke, kölcsön, garanciaalapok létrehozása stb.). Ebből vállalkozások alapításától meglévők bővítésén át az üzletorientált kutatás-fejlesztésig sok mindent lehet támogatni.”

Forrás:
80 milliárd forintot zúdítanak a magyar startupokra; Bitport.hu; 2018. október 26.
Lásd még:
GINOP-8.1.3/B-17 Intelligens szakosodási kockázati tőkeprogram; Széchenyi 2020
VEKOP-2.1.2-17 Intelligens szakosodási kockázati tőkeprogram; Szchenyi 2020
JEREMIE: A mikro-, kis- és középvállalkozásokat támogató közös európai források; Európai Bizottság
HVCA | Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület