Skip to main content
közigazgatás: magyarközigazgatási informatika

December 31-én lezárul az országos videokonferencia-rendszer kiépítését célzó projekt

Szerző: 2019. január 1.No Comments

„Az európai közigazgatásban is élenjáró fejlesztés – összhangban a Belügyminisztérium e-közigazgatás megvalósítását célzó tevékenységével – megreformálja a korábban személyes jelenlétet igénylő államigazgatási folyamatokat. Segítségével az állampolgárok számára az ügyintézés gyorsabbá, és gazdaságosabbá válik. A projekt 2,984 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesült a Közigazgatás- és Közszolgáltatás-Fejlesztési Operatív Program KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15 „Adminisztratív terhek csökkentése” című program keretében.

„A Belügyminisztériumnak kiemelkedő szerepe van a hazai e-közigazgatási ökoszisztéma – mind a korszerű infrastruktúra, mind a felhasználóbarát szolgáltatások – kialakításában. Stratégiájába illeszkedik az országos videókonferencia-rendszer is, mely nagysebességű kép- és hangátvitellel összeköti a térben távoleső intézményeket. A biztonságos, jövőbemutató, rugalmasan bővíthető megoldás a Nemzeti Távközlési Gerinchálózat zárt rendszerén működik.” hangsúlyozta Hajzer Károly Informatikai Helyettes Államtitkár.

„A rendszer éles tesztelése már lezajlott, a július 1. és november 30. közötti időszakban közel 15.000 hívás létesült, bírósági tárgyalások, távmeghallgatások, oktatások valósultak meg videokonferencia hívások segítségével.” – hangzott el Dömötör Csaba, a NISZ projektmenedzsment igazgatója előadásában.

„A kiépített rendszer a távmeghallgatások által lehetővé teszi az eljárások időtartamának csökkentését, a bírósági eljárások átláthatóságának növelését, valamint a bíróságok szolgáltató jellegének erősítését.” – mondta Péter Zoltán János, bíró, az Országos Bírósági Hivatal képviseletében.

„Valamennyi büntetés-végrehajtási intézetben található videokonferencia végpont. Az új rendszer biztonsági szempontból is előnyösebb, valamint támogatja a reintegrációt, hiszen a fogvatartott nem esik ki sem a munkából, sem az oktatásból.” – nyilatkozta Prisznyák Szabolcs alezredes, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága nevében.

A kormányzati szervek, valamint a bíróságok és a büntetés-végrehajtási intézetek számára kialakított funkciók között megtaláljuk a közvetített kép- és hanganyagok rögzítését, a védett tanúzás során alkalmazott torzított hangátvitelt, a videokonferencia közvetítést (stream) is.

A beruházás az „Elektronikus megoldás az eltérő földrajzi helyszíneken történő közigazgatási ügyintézés munkaszervezésének és kommunikációjának fejlesztésére (VIKI)” című KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2015-00003 azonosító számú projekt során az „Adminisztratív terhek csökkentése” című program keretében valósult meg. A projekt forrása 2,984 milliárd forint, amelyet az Európai Szociális Alap, valamint Magyarország költségvetése finanszíroz a Közigazgatás- és Közszolgáltatás-fejlesztés Operatív Program, valamint a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program keretében.

A projektet a Széchenyi 2020 program keretében valósította meg a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ Zrt.) és a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) alkotta konzorcium”

Forrás:
December 31-én lezárul az országos videokonferencia-rendszer kiépítését célzó projekt; NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.; 2018. december 18.