Skip to main content
informatikaInternettársadalom

Papplikáció: bárki felteheti a hittel kapcsolatos kérdését egy mobiltelefonos alkalmazás segítségével

Szerző: 2019. március 25.No Comments

„– Személyes válaszokat kapsz, hamarabb, mint gondolnád – így hirdeti a beszédes nevű Papplikációt az ötletgazda Szombathelyi Egyházmegye.

Gyakran éri az a kritika a katolikus egyházat, hogy nem tart lépést a kor fejlődésével, elmaradott, lassan reagál az aktuális társadalmi kihívásokra. Az egyház azonban változik, fejlődik: egy új program a hívek és a papság közötti kommunikáció területén hozhat változást.

– A Papplikáció lényege, hogy bárki felteheti a hittel kapcsolatos kérdését egy mobiltelefonos alkalmazás segítségével. Ez az üzenet eljut minden olyan paphoz, aki vállalta, hogy bekapcsolódik a kezdeményezésünkbe, s aki a lelkipásztorok közül elsőként reagál a megkeresésre, az lép kapcsolatba a kérdezővel. Abban reménykedünk, hogy az így kialakuló virtuális beszélgetések később a valós térben folytatódhatnak – tájékoztatta a SZEMléleket Székely János szombathelyi megyéspüspök.

A főpásztor az alkalmazás fejlesztésének okát azzal indokolta, hogy gyakran tapasztalják, az egyre elfoglaltabb papoknak egyre kevesebb idejük marad a hívekkel való közvetlen párbeszédre, ráadásul a fiatalabbak mintha bátortalanabbá váltak volna a papok megszólításában.

– Úgy gondoljuk, a Papplikáció elsősorban az ifjúság körében lesz majd népszerű, ezért is írtunk ki egy pályázatot az alkalmazás arculatának megtervezésére. Ha ugyanis saját fiatalos stílusukat tükrözi a megjelenés, jobban a magukénak érzik majd ezt a kapcsolatfelvételi lehetőséget – mutatott rá Székely János, aki szerint akár a jövő papjai is itt tehetik meg első lépéseiket hivatásuk kibontakozása felé.

A püspök elmondta: a Papplikáció programozási feladataival már elkészültek, megvárják viszont a március 31-én záruló arculati pályázat eredményeit, s csak ezt követően véglegesítik, majd élesítik az alkalmazást. Máris tucatnyi pap jelezte, hogy „a vonal végén” várni fogja a megkereséseket – a számuk bizonnyal jelentősen növekedni fog –, ráadásul nem mindegyikük a Szombathelyi Egyházmegyében szolgál. Ez pedig azt jelenti, hogy amennyiben sikeres lesz ez az innovatív kezdeményezés, akár az egész országban elterjedhet a papok és hívők, keresők, érdeklődők közötti kapcsolatfelvétel új, korszerű módja.

Aki szívesen tervezne arculatot a Papplikációnak, ide kattintva olvashat bővebb tájékoztatást a pályázati feltételekről…”

Forrás:
Hamarosan már csetelhetünk is magyar papokkal; Gégény István; SZEMlélek; 2019. március 23.