Skip to main content
gazdaságInternetközigazgatás: külföldönmédiaművelődés

Szerzői jogi reform – a Bizottság üdvözli a digitális korhoz illő korszerűsített szabályok EP általi megszavazását

Szerző: 2019. április 1.No Comments

„Az Európai Parlament a mai napon megszavazta az új szerzői jogi irányelvet, melynek célja, hogy kézzelfogható előnyöket biztosítson a polgárok, a kreatív ágazatok, a sajtó, a kutatók, az oktatók és a kulturális örökséget ápoló intézmények számára.

Andrus Ansip, a digitális egységes piacért felelős alelnök és Marija Gabriel, a digitális gazdaságért és társadalomért felelős biztos közös nyilatkozatban méltatta a szavazás kedvező eredményét:

„Örömmel fogadtuk az Európai Parlament azon döntését, hogy jóváhagyja a digitális egységes piacon alkalmazandó szerzői jogról szóló irányelvet. Az új jogszabály célja, hogy a digitális korban is támogassa a kreativitást, biztosítsa, hogy az uniós polgárok szélesebb körben hozzáférjenek a tartalmakhoz, és az online véleménynyilvánítás szabadságának teljes körű védelme jegyében új garanciákat nyújtson a felhasználók számára. Az új szabályok megerősítik kreatív iparágainkat, amelyek 11,65 millió munkahelyet biztosítanak, a GDP 6,8%-át adják, és évi 915 milliárd eurót termelnek.

A ma megszavazott jogszabály megfelelő egyensúlyt biztosít valamennyi érintett szereplő – a felhasználók, az alkotók, a szerzők és a sajtó – érdekei között, ugyanakkor arányos kötelezettségeket ír elő az online platformok számára.

A szerzői jogi irányelv védelmezi a véleménynyilvánítás szabadságát, amely az Európai Unió egyik alapvető értéke. Stabil biztosítékokat nyújt a felhasználók számára, és egyértelművé teszi, hogy Európa egész területén kifejezetten megengedett a meglévő művek idézet, kritika, véleményformálás, karikatúra és paródia céljából történő felhasználása. Ez azt jelenti, hogy a mémek és a hasonló paródiajellegű alkotások szabadon felhasználhatók. A felhasználók érdekeinek védelmét ezenkívül olyan hatékony mechanizmusok óvják majd, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy azonnal kifogást emeljenek, ha egy platform indokolatlanul eltávolítja a tartalmaikat.

Emellett az irányelv javítani fogja az alkotók alkupozícióját a javarészt az ő tartalmaikat hasznosító nagy platformokkal folytatott alkuk során. Az írók, újságírók, énekesek, más zenészek és színészek mostantól kedvezőbb megállapodást köthetnek kiadóikkal és producereikkel. Az új szabályok lehetővé teszik a kutatóhelyek, az egyetemek, az iskolák, a könyvtárak és a múzeumok számára a fokozottabb online tartalomhasználatot. Az irányelv az új technológiákra való figyelemmel gondoskodik arról, hogy a kutatók teljes mértékben kiaknázhassák a szöveg- és adatbányászatban rejlő lehetőségeket.

Köszönetet szeretnénk mondani valamennyi érintett félnek, különösen az Európai Parlament tagjainak és a tagállamoknak, hogy minden tőlük telhetőt megtesznek azért, hogy ez az Európa jövője szempontjából kulcsfontosságú reform megvalósuljon.”

Háttér-információk
A Bizottság 2016-os felmérései szerint az internethasználók 57%-a a közösségi hálózatokon, hírgyűjtő szolgáltatásokon vagy keresőmotorokon keresztül jut el a sajtótermékekhez. E felhasználók 47%-a csupán az említett oldalak által összeállított kivonatokat olvassa el, anélkül, hogy az azokban szereplő linkre kattintana. Ugyanez a tendencia figyelhető meg a zene- és filmiparral kapcsolatban is: az uniós internetfelhasználók 49%-a interneten keresztül jut hozzá a zenei és audiovizuális tartalmakhoz, a 15–24 évesek 40%-a pedig legalább hetente egyszer online televíziózik. Ez a tendencia azóta ugrásszerűen megerősödött.

További lépések
Az Európai Parlament által ma elfogadott jogszabályszöveget az elkövetkező hetekben az Európai Unió Tanácsának hivatalosan jóvá kell hagynia. Az EU Hivatalos Lapjában való közzétételt követően 24 hónap áll a tagállamok rendelkezésére ahhoz, hogy az új szabályokat nemzeti jogukba átültessék.

Háttér-információk
Az Európai Bizottság 2016 szeptemberében javaslatot tett arra, hogy az európai kultúra virágzása és terjesztése érdekében a digitális egységes piaci stratégia részeként korszerűsítsék az európai uniós szerzői jogi szabályokat.

Az uniós szerzői jogi reform kiemelt fontosságú téma az Európai Parlament, az Európai Unió Tanácsa és az Európai Bizottság számára. Célja a jelenlegi szerzői jogi szabályok korszerűsítése. Ezek a szabályok 2001-ben születtek, amikor még nem volt közösségi média, nem léteztek online videotékák, sem pedig a művészeti gyűjteményeiket digitalizáló múzeumok, illetve az oktatók sem kínáltak online kurzusokat.

A ma létrejött megállapodás egy szélesebb körű kezdeményezés részét képezi, melynek célja, hogy az uniós szerzői jogi szabályokat hozzáigazítsa a digitális kor igényeihez. 2018 decemberében az uniós társjogalkotók új szabályokat fogadtak el, amelyek alapján az európai műsorszolgáltatók könnyebben kínálhatják majd egyes műsoraikat online televíziós vagy utólagos megtekintési szolgáltatásaik keretében. 2018. április 1-je óta azok az uniós polgárok, akik a lakóhelyük szerinti tagállamban filmet, sportközvetítést, zenét, e-könyvet vagy játékot vásárolnak, illetve arra előfizetnek, Unión belüli utazásaik során vagy más tagállamban való ideiglenes tartózkodásuk alkalmával is hozzá tudnak férni az említett tartalmakhoz.

További információk:

Forrás:
Szerzői jogi reform – a Bizottság üdvözli a digitális korhoz illő korszerűsített szabályok EP általi megszavazását; Európai Bizottság; STATEMENT/19/1839; 2019. március 26.