gazdaságközigazgatás: magyarközigazgatási informatikaművelődéstechnika

A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében Kibervédelmi Akadémiát hoznak létre

Szerző: 2019. május 6.No Comments

„A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program további céljairól, valamint az eddig elért eredményekről is beszámolt Benkő Tibor honvédelmi miniszter április 30-án, kedden, egy budapesti sajtóbeszélgetésen.
A tárcavezető az eseményen elmondta: a kormány döntése értelmében erős, ütőképes honvédség épül, amely a térség meghatározó hadereje lesz. Rámutatott, hogy a közbeszédben és a sajtóban főként a technikai beszerzések voltak az utóbbi időben előtérben a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program kapcsán, ám annak középpontjában az ember, a katona áll. Benkő Tibor a kiképzés, az oktatás és az innováció fontosságát hangsúlyozta. „A technika és a modern fegyverzet nem sokat ér azok nélkül, akik legjobb tudásuk birtokában használni is tudják azokat” – mondta, példaként említve a Magyar Honvédség helikopterflottájának modernizációját, az új Airbus forgószárnyasok beszerzését, amelyhez legalább 100-120 pilótára lesz szükség. Ennek érdekében már tavaly elindították Szolnokon a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen keretein belül működő hazai pilótaképzést.

A honvédelmi miniszter kifejtette, hogy a folyamatos kutatás érdekében hozták létre az MH Modernizációs Intézetet, míg a kibervédelmi feladatok ellátására Szentendrén kezdi meg a közeljövőben működését a Kibervédelmi Akadémia.

A tárcavezető kitért a hazafias, honvédelmi nevelésre, a fiatalok megszólításának fontosságára is. „A jelenben kell építkeznünk a jövőért. A hazafias honvédelmi nevelés szerves része a honvédelmi programnak” – hangsúlyozta. A fiatalabb korosztály számára a Honvédelmi Sportszövetség, az egyre nagyobb létszámmal működő honvédelmi táborok, a laktanyai és egyéb honvédségi nyílt napok kínálnak lehetőséget, míg a középiskolások előtt napjainkra több ajtó is nyitva áll a honvédség felé. A honvédelmi alapismeretek közismereti képzést már számos középiskolában a tanterv szabadon választható részeként indították el, a nyolc városban működő honvéd kadét ágazati szakképzés pedig az altiszti utánpótlást biztosítja. Az altisztképzés másik iránya a kadétprogram mellett az OKJ-s szakképzés. Benkő Tibor kiemelte: a legmagasabb szintű katonai előképzés a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégiumban zajlik, ahol példaértékű eredményeket érnek el a növendékek. Az iskola sikere arra ösztönzi a tárcát, hogy a közeljövőben két másik városban is hasonló intézményt hozzanak létre.

A miniszter a tisztképzés rendszerével kapcsolatban elmondta, hogy a jövőben még nagyobb lesz az átjárhatóság a katonai és polgári képzések között. A polgári életben tanult fiatalok a tiszti alaptanfolyam elvégzése után vállalhatnak munkát a honvédségnél, míg a katonai alapképzésben részesültek polgári mesterképzésen vehetnek részt. A felsőfokú külföldi tanulmányok és képzések kapcsán rámutatott: az elmúlt 4 év folyamán csaknem 200 magyar tiszt és altiszt vett részt több szemeszterből álló képzésen a világ számos, nagy múltú intézményében. „Van kivel eredményt elérni, kiváló szakembereink vannak” – mondta a miniszter.

Benkő Tibor hangsúlyozta, hogy a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program a vártnál is sikeresebben működik, köszönhetően a biztos anyagi háttérnek. Hozzátette: a tavalyi évben a kormány a GDP tervezett 1,07 százaléka helyett elérte az 1,4 százalékot a védelmi kiadások tekintetében, így komoly esély van rá, hogy az előírt 2 százalékot már 2024 előtt teljesíteni tudja hazánk.”

Forrás:
Középpontban a katona; Honvédelmi Minisztérium; 2019. május 1.