informatikaközigazgatás: külföldöntávközléstechnika

A londoni közlekedési vállalat wifi segítségével fogja követni az utasok mozgását

Szerző: 2019. június 9.No Comments

„Aki utazott már a londoni metrón, tudja, hogy mennyire zsúfoltak a kocsik és az állomások. Hamarosan azonban a helyi közlekedési cégnek több információja lesz ahhoz, hogy ezen segítsen.

A londoni közlekedési vállalat (TfL) július 8-tól bekapcsol egy olyan WiFi nyomkövető rendszert, ami a 260 állomáson telepített berendezéseket használva a mobiltelefonjuk alapján tartja nyilván az áthaladó utasokat.

A rendszer a készülékek MAC címét veszi alapul, egy egyedi azonosítót, amelyet a gyártók állítanak be automatikusan, és minden mobil rendelkezik vele.

A TfL már így is sokat tud az emberek utazási szokásairól, hiszen az elektronikus jegyrendszernek köszönhetően látja, hogy ki mikor és hol száll fel és le. A WiFi-adatokkal viszont még több információhoz juthatnak.

Egy 2016-os tesztelés során már kiderült, hogy az adatok alapján azt is meg tudják mondani, az utasok melyik útvonalat részesítik előnyben két állomás között.

Például Kings Cross és Waterloo között 18 módon lehet utazni. A WiFi-adatokból azt látták, hogy a legtöbben, 32 százaléknyian a Victoriával mennek Oxford Circusig, majd ott szállnak át a Bakerloo vonalra, míg 26,7 százalék inkább a Green Parknál száll át a Jubilee vonalra. 0,1 igazi mazochista volt, és a leghosszabb utat választotta Liverpool Street, Bank és London Bridge megállók érintésével, vagy egyszerűen eltévedt.

A most kapott adatokból kiderülhet, hogyan mozognak az emberek a metróhálózatban. Ez segíthet a közlekedési cégnek hatékonyabban informálni az utasokat, ha valamelyik vonalon leállás van.

Ha ugyanis a TfL látja, hogy melyek a kedvelt útvonalak, akkor könnyebben segíthet alternatív megoldásokat kínálni, és a kevésbé zsúfolt vonalakra irányítani az utasokat, és azokon több metrót üzembe állítani.

Ez természetesen felveti az adatvédelmi aggályokat, hiszen a TfL több millió ember utazási szokásáról szerez információkat, de a vállalat ígéri, hogy komolyan betartja a szabályokat és nem kémkedik az utasok után a kelleténél jobban.

Nem gyűjtenek adatokat a mobilokról a keresési előzmények vagy a cookie-k alapján. A gyűjtött adatokat két évig megőrzik és után megsemmisítik.

Ha valaki mégsem bízik ezekben az ígéretekben, akkor egyszerűen kapcsolja ki a WiFit a telefonján, ha a londoni metrón utazik, és így nem jutnak adathoz róla.”

Forrás:
Mindent megtudnak a metrón utazókról; Kívül tágasabb blog; 2019. június 9.
TfL will start tracking tube passengers through WiFi – here’s what that means; Metro News; 2019. május 24.
TfL is going to track all London Underground users using Wi-Fi; James O’Malley; Wired UK; 2019. május 22.
WiFi data collection; Transport for London (A 2016. november-decemberi kísérlet összefoglalása.)