Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyar

Bártfai-Mager Andrea: Az állami tulajdonosi joggyakorlás során gyarapítják a közvagyont

Szerző: 2019. június 9.No Comments

„Az állami tulajdonosi joggyakorlás alapelve az is, hogy megőrizzék az értékállóságát, és felelősségteljesen gazdálkodjanak a hozzájuk tartozó mintegy 17 ezer milliárd forintnyi vagyonnal – mondta Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyonkezeléséért felelős tárca nélküli miniszter kedden az Országgyűlés gazdasági bizottságában éves meghallgatásán.

Hozzátette: az állami tulajdonosi joggyakorlásnál a 2010-ben meghatározott vagyonpolitikai személetet és célokat viszik tovább.

Kitért arra, hogy szétválasztották az állam megrendelői és tulajdonosi funkcióját. A megrendelői oldal és a szakpolitika a szakminisztériumnál van, tárcájához a tulajdonosi joggyakorlás tartozik, a szakpolitika megvalósítását pedig az állami tulajdonban lévő vállalatok révén is elősegítik.

A tárca nélküli miniszter kiemelte, az államnak általános, hivatásszerű kötelessége a társadalmi felelősségvállalás, a vagyont a társadalmi céloknak alárendelten kell működtetni. A társadalmi célok közé sorolta a közfeladatok ellátását, a lakossági közszolgáltatás biztosítását, a kormány gazdaságpolitikájának megvalósítását. A társadalmi célokat nem szolgáló vagyonelemeket átláthatóan ki kell vonni a portfólióból – tette hozzá.

Szólt arról, hogy közvetlenül a nemzeti vagyonkezeléséért felelős tárca nélküli miniszterhez 38 társaság tartozik, de ezek leányvállalatait is figyelembe véve több mint 200-ra tehető a számuk.

Bártfai-Mager Andrea elmondta, hogy sikeresen zárul a Nemzeti Eszközkezelő program, 138 milliárd forint költségvetési forrásból 326 milliárd forint hitel-tartozástól mentesültek az adósok. A bérlők újból tulajdonossá válhatnak, minden 10 bérlőből 9 vissza akarja vásárolni az ingatlanát.

A nemzeti közművek létrehozását gazdaságpolitikai sikertörténetnek nevezte a tárca nélküli miniszter, hangsúlyozva, hogy privatizáció helyett az állami vagyon visszavételével a hazai fogyasztók érdekeit tartja szem előtt a magyar állam.

Megemlítette, hogy a Takarék-csoport hosszú idő óta tartó fejlődési folyamata 2019 október végére zárul le. A Magyar Fejlesztési Bankot új pályára állították, folyamatosan bővülő termékkínálattal, az uniós források kihelyezése mellett a kkv-szektor finanszírozását segíti.

A gazdasági bizottság után a költségvetési bizottság is meghallgatta Bártfai-Mager Andreát.

Varju László, a költségvetési bizottság elnöke (DK) többek között rákérdezett a Budapest Bank privatizációjára. Bártfai-Mager Andrea válaszában közölte, hogy az EBRD-vel kötött megállapodást betartják, a témában előterjesztést készítenek, de részleteket üzleti titokra hivatkozva nem árult el.

A költségvetési bizottság ülése után tartott sajtótájékoztatón Varju László elismeréssel szólt arról, hogy a Nemzeti Eszközkezelő programban sokan élni tudnak a lakás-visszavásárlás lehetőségével, ugyanakkor fontos lenne bérlakásépítés indítása. Az állami vagyon értékesítésében sok a pozitív jel, de sokan várják a Budapest Bank eladásának körülményeit, és azt, hogy mikor valósul meg – jegyezte meg.”

Forrás:
Bártfai-Mager Andrea: Az állami tulajdonosi joggyakorlás során gyarapítják a közvagyont; Híradó.hu/MTI; 2019. június 4.