Skip to main content
gazdaságszervezet

A Project Management Institute felvásárolta a Disciplined Agile-t

Szerző: 2019. szeptember 22.No Comments

„Az akvizíció eredményeként a projekt menedzserek és csapataik számára mostantól még többféle választható munkamódszer áll rendelkezésre

A projektmenedzsment terén tevékenykedő szakmai szervezeteket tömörítő, vezető, nemzetközi, non-profit szövetség, a Project Management Institute (a továbbiakban „PMI”) 2019. augusztus 10-én bejelentette, hogy megvásárolta a Disciplined Agile-t (a továbbiakban „DA”). A DA eszköztár a világon az egyetlen átfogó ismeretanyagon (body of knowledge, „BOK”) alapuló agilis útmutató, amely lényegre törő, gyakorlati útmutatást nyújt ahhoz, hogy mind az önállóan dolgozó szakemberek, mind csapatok vagy vállalkozások kiválaszthassák az adott feladatnak legjobban megfelelő munkamódszert. A DA legfontosabb elvei az ügyfélközpontúság, a hagyományokhoz, szabályokhoz való merev ragaszkodás helyett a pragmatikus megközelítés, agilis és ún. „lean” opciók sorának biztosítása, a feltételeken és a környezeten alapuló gyakorlat alkalmazása, valamint az anyagok, alkatrészek, információk, adatok (azaz bármilyen értéket képviselő dolog) akadálytalan áramlásának biztosítása a vállalkozás egészében. A DA eszköztár alkalmazása lehetővé teszi a szervezetek számára, hogy bármilyen módszert vagy keretrendszert – legyen az hagyományos, Scrum vagy SAFe – testre szabhassanak, annak érdekében, hogy olyan kimenetet érjenek el, amely kiemeli őket versenytársaik közül.

A két szervezet összeolvadása kiemelkedő és páratlan értéket biztosít a szervezetek hatókörébe tartozó azon érdekcsoportok számára, amelyek elkötelezettek az alkalmazottak, a csapatok és a vállalkozás agilitásának javítása iránt.

A Disciplined Agile számos előnyt kínál:

  • A PMI tagszervezetei számára olyan új, megalapozott, hatékony és hiteles megoldások és tanúsítási módozatok válnak elérhetővé, amelyeknek köszönhetően kiemelkedhetnek versenytársaik közül, és több lehetőség nyílik meg előttük.
  • A jelenleg is agilis módszertant alkalmazó szakemberek egy letisztultabb, megalapozottabb, egyedi, az agilis és lean elvek mentén kialakított és a környezethez és feltételekhez igazított folyamatokkal támogatott megközelítést kapnak kézhez, amelynek alkalmazásával jobb kimeneteket érhetnek el, mint a szigorúan előre tervező, előíró megközelítések használatával.
  • A vállalkozások szerte a világon egy, az egyedi feltételeket és igényeket még inkább figyelembe vevő módszert alkalmazhatnak a vállalati agilitás elérésére.
  • A PMI és a DA partnerei számára a hatókörükbe tartozó érdekcsoportok és ügyfelek számára kínálható kibővült termékpaletta áll rendelkezésre.
  • A PMI és a DA tagszervezetei egyaránt hozzáférhetnek mindkét szervezet keretrendszeréhez és online tartalmaihoz csakúgy, mint a kiterjedt, sokszínű közösség képviselte gazdag ismeretanyaghoz.

Sunil Prashara, a PMI elnök-vezérigazgatója szerint „az akvizíció olyan újabb, fontos lépés a PMI számára, amely révén újfajta munkamódszereket biztosíthat a munka egyre inkább agilissá váló világában és nagy mértékben bővítheti a projektmenedzsereknek és az agilis módszereket alkalmazó szakembereknek kínált termékkörét. A PMI ezáltal még nagyobb értéket tud majd biztosítani tagjai számára, és átfogó termékpalettával, szolgáltatásokkal, képzéssel és tanúsítással tudja támogatni a projektmenedzsereket, agilis vezetőket és csapataikat, függetlenül attól, hogy azok pályafutásuk mely szakaszában vannak éppen – néha már azelőtt, hogy egyáltalán tudatában lennének annak, hogy szükségük van erre. A gazdasági életben betöltött különleges szerepének köszönhetően a PMI, függetlenül attól, hogy az adott szakember vagy vállalkozás által alkalmazott megközelítés hagyományos vagy agilis-e, a projektből vagy a termékből indul-e ki, minden szakember és az általuk kiszolgált szervezetek számára is kiemelkedő értéket képviselő támogatást biztosít.”

Mark Lines, aki Scott Amblerrel együttműködve kidolgozta a Disciplined Agile-t, hozzátette: „Manapság szinte minden üzleti vállalkozás arra törekszik, hogy minél agilisabb legyen. Az ‘univerzális’ megoldások esetenként jó kiindulási pontként szolgálnak ehhez számukra, de egy idő után elakadnak, és nem tudnak továbblépni. A Disciplined Agile megközelítés azon alapul, hogy minden szervezet egyedi, a többitől eltérő jellemzőkkel rendelkezik, és nincsen két olyan szervezet, ahol a munkamódszerek teljesen megegyeznének. A Disciplined Agile módszer az adott szervezet aktuális állapotából és körülményeiből indul ki, és lehetővé teszi a szakemberek és szervezeteik számára, hogy egyedi igényeiknek megfelelő megoldásokat dolgozhassanak ki a számukra legmegfelelőbb munkamódszer megtalálása céljára.”

Az akvizíciós ügylet lezárását követően késedelem nélkül megkezdődik a két szervezet integrálása, amelynek előrehaladásáról a PMI tájékoztatást nyújt majd tagszervezeteinek és a vele kapcsolatban álló érdekcsoportoknak. ”

Forrás:
A Project Management Institute felvásárolta a Disciplined Agile-t; Üzleti Sajtószolgálat (OTS); 2019. augusztus 12.
Eredeti hír: Project Management Institute Announces Acquisition of Disciplined Agile; Business Wire; 2019. augusztus 9.
Lásd még: Disciplined Agile and PMI FAQ; Scott Ambler; Disciplined Agile (DA); 2019. augusztus 30.