Skip to main content
közigazgatás: magyarközigazgatási informatikaművelődéstársadalom

Egymillió embert ért már el a digitális jólét program hálózat

Szerző: 2019. szeptember 29.No Comments

„ Országos szakmai találkozón gyűltek össze a Digitális Jólét Program Hálózat Mentorai 2019. szeptember 25-én, Szentendrén. A konferencián Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára és Gál András Levente, a Digitális Jólét Program szakmai vezetője beszélt többek közt a digitális írástudás fontosságáról, a Digitális Jólét Program Hálózat jelentőségéről, eddig elért eredményeiről és jövőjéről.

A digitális kompetencia fejlesztése, a digitális szakadék csökkentése érdekében már eddig is számos intézkedés született, mert a magyar lakosság 17 százaléka még mindig nem használ semmilyen okos eszközt, ahogy internetet sem. A következő évek fő feladata ezt a számot tovább csökkenteni, amiben a DJP Program Hálózat nagy segítséget tud nyújtani – emelte ki Solymár Károly Balázs helyettes államtitkár.

A digitalizáció a jelen, és nem a jövő. Ma a munkaerőpiacon is csak azok tudnak képességeiknek megfelelő állásban elhelyezkedni, akik minimum alapszinten rendelkeznek digitális készségekkel. Egyértelműen megállapítható, hogy a digitális kompetenciák hiánya tartósan és egyre nagyobb mértékben konzerválja a hátrányos helyzetűek lemaradását, gátolja a gazdaság növekedését is. A kormány fontosnak tartja a területi felzárkóztatást, a digitális szakadék felszámolását, ezért fordít egyre több forrást a digitális készségfejlesztést támogató programokra.

Ebben a digitális felzárkóztatásban segít a Digitális Jólét Program Hálózat, amely 1437 településen 1768 DJP Program Ponton van jelen, ahol közel 1800 DJP Mentortól kaphat tájékoztatást és szakértői támogatást minden érdeklődő. A nyilvános térben működő közösségi terek az állampolgárok számára könnyen elérhetőek, meghatározott nyitvatartási rendben és időben országszerte rendelkezésre állnak a nagyvárosoktól kezdve a legkisebb településekig. A Pontokon dolgozó DJP Mentorok segítséget nyújtanak többek között az elektronikus ügyintézéssel kapcsolatban, az ügyfélkapus regisztrációban, a vállalkozóknak vagy magánszemélyeknek online adóbevallás elkészítésében, az álláskeresőknek önéletrajz összeállításában, online jelentkezésben, vagy akár a digitálisan írástudatlanok számára az okos eszközök használatának bemutatásán keresztül az online világba való bekapcsolódásban is.

A DJP Hálózat a „Digitalizáció az aktív idősekért” program kontakt foglalkozásokkal eddig 6500 idős embert vont be digitális készségfejlesztő foglalkozásokba, jelentősen javítva ezzel életminőségüket. Október végéig a résztvevők száma eléri a 10 ezer főt. Több mint 2000 családhoz jutott el személyesen a Digitális Médiaműveltség Szülőknek program, amely a korosztályok közötti digitális szakadékot csökkenti. A DJP Hálózat országszerte futó egyéni és csoportos foglalkozásai, kitelepülései és a DJP Mentorok aktivitása eddig összesen közel 1 millió állampolgárt ér el.”

Forrás:
Egymillió embert ért már el a digitális jólét program hálózat; Innovációs és Technológiai Minisztérium; 2019. szeptember 27.