gazdaságinformatikaközigazgatás: magyarközigazgatási informatika

Megújult a Geoshop portál: friss arculat, reszponzív felület, új tartalom a földmérési és térképészeti téradatok számára

Szerző: 2019. október 6.No Comments

„Megújult a Geoshop portál. A földmérési és térképészeti téradat szolgáltatásokat digitális formában kínáló weboldal friss arculattal, reszponzív felülettel, új tartalommal és új, könnyen átlátható szerkezettel állt munkába október 1-jén.

Megújult tartalommal, új designnal és új, könnyebben kezelhető felülettel jelentkezett október 1-jén Magyarország geodéziai webáruháza a geoshop.hu. A most újjászületett geoportálon a felhasználók már 2011 óta érhetnek el digitális formában földmérési és térképészeti téradat szolgáltatásokat, melyeket a portálon keresztül meg is vásárolhatnak.

A geoshop.hu oldal nyolc évvel ezelőtt az uniós INSPIRE irányelvek alapján készült el, amelyek szerint az Európai Unió országainak biztosítania kell, hogy a téradatok elektronikus formában is elérhetőek, böngészhetőek és letölthetőek legyenek. A Geoshop azóta is biztosítja a földmérési és térképészeti állami alapadatok felhasználásával előállított térképi adatok és a Lechner Tudásközpont által készített értéknövelt termékek elérhetőségét mindenki számára, egyszerű és közérthető módon, ám mint mindennek, ennek a felületnek is szüksége volt megújulásra.

Az új, mobileszközökre is optimalizált felületen egyszerűbb lett a rendelés, a nagyobb térképtérnek, a könnyen használható eszközöknek és a felület átláthatóságának köszönhetően könnyebbé és gyorsabbá vált a megrendelések leadása, de a rendelés feldolgozása is gyorsabb lett.

A korábbi regisztrációk a megújult oldalon is érvényesek, a visszatérő megrendelőknek tehát nem kell majd újra rögzíteniük magukat a rendszerben.

A Geoshop2-ben a kínálat is bővült. Az eddig ismert választék újabb évekből való valós- és infraszínes ortofotókkal, európai CORINE felszínborítási információkkal, nagyfelbontású felszínborítás rétegekkel, Városatlasszal, folyó menti területekkel, NATURA 2000 területek felszínborításaival, digitális, színezett digitális és normalizált digitális felszínmodellel is gazdagodott.

A megrendelt tételek kifizetésénél továbbra is van lehetőség online bankkártyás és átutalásos fizetésre is, de újdonságként jelenik meg, hogy az előbbi esetben már a SimplePay-jel is lehet fizetni.

A Geoshop2 projekt a Mezőgazdasági vízhasználat információs és ellenőrzési keretrendszer (VIZEK) kialakítása KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00023 projekt keretein belül valósult meg.”

Forrás:
Megújult a Geoshop; Lechner Tudásközpont; 2019. október 2.