Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyarközigazgatási informatikaművelődéstársadalom

Megnyílt a Digitális Jólét Program kutatóhelye, vagyis a DJP Lab a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) új campusán

Szerző: 2019. december 8.No Comments

„Megnyílt a Digitális Jólét Program kutatóhelye, vagyis a DJP Lab a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) új campusán. A kutatóhelyet az egyetem nyílt napján, pénteken adták át.

A Digitális Jólét Program (DJP) és a MOME együttműködése nem most kezdődött, hiszen – a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel kiegészülve – már a digitális térségfejlesztési szakemberképzésben is együttműködtek. A kiváló közös munka vezetett odáig, hogy a Digitális Jólét Program helyet kapott a művészeti egyetem most átadott, új campusán, konkrétan az Innovációs Központban. A XII. kerületi Zugligeti úton lévő irodában közös kutatásokat folytatnak – várhatóan a jövő év elejétől – az okos város koncepció területén.

A kutatói munka mellett információs térként is szolgál majd a DJP Lab – mondta Danó János, a DJP okos város munkacsoportjának divízióvezetője a rendezvényen. Ez azt jelenti, hogy minden hónapban kiállítanak egy már elfogadott terméket, ami szerepelt az Okos Város Piactéren is, s ezt bárki kipróbálhatja, illetve véleményt is mondhat róla. Az első ilyen újítás az okos zebra lehet, amit újabbak követnek majd; a lényeg, hogy a diákok bekapcsolódjanak a fejlesztésekbe és a kutatók munkájába. A partnerség az egyetemmel tovább bővül, hiszen a fentieken túl szakmai rendezvények, és közös kurzusok szervezésében, bizonyos kommunikációs feladatokban, illetve képzések kialakításában is együttműködnek majd.

Danó János a rendezvényen elmondott beszédében bemutatta a DJP-t, hangsúlyozva, hogy a program rendkívül sokrétű, hiszen a digitalizáció hatással van az élet szinte minden területére. A program hatásait ma még nehéz felmérni, de az egyértelmű, hogy a jövő innovációjáért készül. A most átadott laboratóriumban is olyan fejlesztések valósulnak majd meg, amely a jövő társadalmának jobb megélhetését, kiszolgálását segítik elő– mondta a divízióvezető.”

Forrás:
Megnyílt a DJP Lab a MOME új campusán; Digitális Jólét Program; 2019. november 30.
Lásd még: Innovációs Központ; Moholy-Nagy Művészeti Egyetem
DJP Lab; Digitális Jólét Program:
A jövő innovációjáért!
A jövő egyik fő gazdasági tényezője a város. A digitális átalakulásnak köszönhetően számos új ismerettel gazdagodtunk városainkkal kapcsolatban is: megváltozott a városokról kialakított gondolkodásunk, ahogy a városi környezetben megvalósuló életünk is. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen található Digitális Jólét Program Lab-jának (DJP Lab) célja lehetőséget teremteni a fiatal, kreatívipari szakemberek számára új okos város megoldások kitalálására és fejlesztésére, valamint iparági partnereinkkel való együttműködésre és kapcsolatépítésre.

A digitális jövő intelligens eszközökre, új generációs hálózatra és a humán faktorokra épül.

A DJP Lab fő célkitűzése a technológiai eredmények kreatív használata, innovatív lehetőségek kutatása és támogatása képzési programjain keresztül, amelyek a különböző tudástranszferek révén a nyílt innováció fejlesztését segíthetik. A Lab digitalizációval, mesterséges intelligenciával és fenntarthatósággal kapcsolatos kutatásai igyekeznek hozzájárulni a technológiai fejlődés nyomán keletkező kérdések megválaszolásához.”