Skip to main content
gazdaságinformatikaközigazgatás: magyarközigazgatási informatika

Az adat az új gyémánt! (konferencia)

Szerző: 2020. február 3.No Comments

A konferencia időpontja: 2020. március 3.
A konferencia helyszíne: Magyar Telekom Székház, Puskás Tivadar Konferenciaterem, 1097 Budapest, Könyves Kálmán krt. 36.

Rengeteg adat vesz körbe bennünket életünk során, és nagyon sok közülük egy idő után – napok, hetek vagy évek múltán – értékét veszti. Persze vannak olyan adatok is, amelyek rendkívül értékesek, és az idő múltával még inkább azok lesznek. Voltak, vannak olyan szakmák, ahol mindig a középpontban állt az adatok menedzselése, az elemzése pedig óriási segítséget nyújtott az üzleti döntéseknél. Az adatoknak sosem volt ekkora hatalma, mint a mai gazdasági életben! A rendelkezésünkre álló adatokból új adatok, információk nyerhetők, az új adatokból pedig a gazdaságra közvetlen hatással lévő döntések születhetnek.

Adatvezérelt gazdaságban élünk. Az ITBusiness&Technology 2020 konferencia ennek az adatvezérelt gazdaságnak a technológiai és humán oldalát járja körbe. Hogy mit is jelent az adatvezérelt gazdaságban való működés, annak stratégiai és operatív oldalát szeretnénk átadni a szakmai nap résztvevői számára. Ehhez összegyűjtjük a megfelelő szakembereket és céges beszámolókat ICT-oldalról és HR-es vonatkozásban, hogy a gyakorlatban azonnal hasznosuló információkkal tudjon mindenki távozni a szakmai napról…

Program (válogatás)

9:30-10:00 Megnyitó

10:00-10:10 PLENÁRIS BLOKK
10:10-12:00 Adatkincs és felelősség – milyen lehetőségeket rejt az adatbázis és hol vannak a felhasználási határok egy cég számára? 20 perc
Bemutatjuk az adatok hatalmát és a bennük rejlő lehetőségeket a piac és a cégek számára. Sorra vesszük, hogy az adatbázisok felhasználásának sokszínűsége milyen új lehetőségeket és feladatokat jelent a vállalatok számára. És körbejárjuk, hogy iparág függetlenül a cégeknek felelős „felhasználóként” kell bánniuk az általuk kezelt adatokkal és azok biztonságával.
Keynote előadás: előadó felkérés alatt

Hogyan váltsuk valóra az Advanced Analytics / Big Data monetizálásában hallott igéreteket? 15 perc
Big Data, Advanced Analytics, AI – napjainkban bármely iparág menedzsment megbeszélésén gyakran előforduló kifejezések. Az ígéret óriási: „Az adat az új olaj”, ahogy azt számos rangos nemzetközi médium megírta. A számok ugyanakkor azt mutatják, hogy bár a vállalatok stratégiájukban nagy fókuszt helyeznek a területre, kevesebb mint 10 százalékuk gondolja úgy, hogy érdemben monetizálni tudják a területben lévő potenciált.

A prezentáció során egy konkrét, pénzügyi szektorból származó esettanulmány mentén áttekintjük, mi lehet egy pragmatikus megközelítés a kezdeti pilóta stádiumban / kis analytics csapatban / kizárólag IT-területen működő Analytics erőfeszítések kiterjesztésére a vállalat egészére vonatkozóan, gyors és számottevő pénzügyi megtérülést biztosítva, és ebben milyen (kritikus) szerepe van a felső vezetésnek.
Előadás: Bacsó Gergely, a McKinsey & Company partnere

Pénz, paripa, adat 20 perc
Hogyan hasznosítják az adatot a pénzügyi szektorban? A nagy banki digitalizációs projektek egyik fő mozgatórugója, hogy naprakész, hasznosítható adathalom álljon rendelkezésre, a nagy kérdés, hogy mihez kezdenek ezzel. Ötletek már vannak, a fintech szektorból is.
Kerekasztal-beszélgetés: Bacsó Gergely, a McKinsey & Company partnere; Fodor Andrea, a Projektcoach ügyvezetője; az NKFIH képviselője

Amit felhőről tudni kell 20 perc
Előadó: Darko Meszaros, az Amazon Web Services fejlesztő evangelistája

A felhő az új adat 20 perc
Lassan a felhőkig érnek az adatok és egyre sűrűsödnek a felhők. De mi van a multi-cloud és a hibrid felhő megoldásokkal? A felhőbe való migrációs folyamatok rengeteg időt, energiát vesznek el. Hogy zajlik a folyamat, és miért lett a felhő az elsőszámú adat?
Kerekasztal-beszélgetés: Felhő- és adatközpont-szolgáltatók beszélgetnek

Költséghatékonyság és fenntarthatóság megjelenése az újgenerációs adatközpontnál 14:30-14:45
Hogyan lehet a költséghatékonyságot és a fenntarthatóságot az adatközpontoknál érvényesíteni kicsiben és nagyban?
A H1 Systems évek óta részt vesz hazai és nemzetközi kutatási programokban a téma kapcsán, amelynek eredményeit és az erre épülő költséghatékony, újgenerációs adatközpont vízióját mutatja be.
Előadás: Németh Mihály, a H1 Systems, ügyvezető igazgatója

SZAKMAPOLITIKAI BLOKK 15:00-16:30

A kormányzati adatközpont
Előadás: Gál András Levente, a DJP szakmai vezetője

A kormányzat adatvagyongazdálkosása
A beszélgetés során kiderítjük, hol tart a nemzeti közadat-stratégia, a közadatportál, a közadat kataszter és a Nemzeti Téradat Infrastruktúra kiépítése. Áttekintjük az MI-ben rejlő lehetőségek kiaknázásához szükséges kormányzati adatpolitikai feladatokat és sorra vesszük azt is, hogy milyen jó nemzetközi gyakorlatok vannak az adatvagyongazdálkodásban.

Szakmai kerekasztal-beszélgetés: Csoma Péter Gergely, a Magyar Államkincstár elnöki tanácsadója; Gál András Levente, a Digitális Jólét Program szakmai vezetője; Sebők Katalin, az NKFIH elnökhelyettese; Sikolya Zsolt, a Magyary Egyesület elnökségi tagja”

Forrás:
ITBusiness&Technology 2020: Az adat az új gyémánt!; ITBusiness; 2020. január