Skip to main content
gazdaságinformatikaközigazgatás: külföldönközigazgatás: magyartársadalom

Több mint 150 magyar résztvevővel indult az „EUvsVirus” páneurópai hackathonon

Szerző: 2020. április 27.No Comments

„Az Európai Bizottság és az Európai Innovációs Tanács a tagországok együttműködésével a mai naptól a Digitális Jólét Program (DJP) szakemberinek mentori és szakértői részvételével rendezi meg online versenyét a koronavírussal kapcsolatos társadalmi kihívások leküzdésére alkalmas innovatív megoldások megtalálása érdekében. A DJP tulajdonosi jogait gyakorló Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a Design Terminállal együttműködve nemzeti kurátorként támogatja a több mint 150 magyar jelentkező részvételét.

Az “EuvsVirus” versengés fő célja az innovátorok, befektetők és a társadalmi partnerek összekapcsolása a koronavírus járványhoz kapcsolódó kihívások kezelése céljából. Számos témában várják a rövid távon megvalósítható, innovatív megoldásokat olyan területeken, mint például az egészségügy, a távmunka és távoktatás, a társadalmi és politikai kohézió, az üzleti tevékenységek folyamatosságának biztosítása, vagy a digitális pénzügyek.

A páneurópai hackathonra közel 12 ezer jelentkező regisztrált a 27 uniós tagállam mellett az Egyesült Királyságból, Svájcból, Izraelből, Törökországból, Indiából és az Egyesült Államokból is. A kezdeményezéshez Magyarországról eddig több mint 150 résztvevő csatlakozott. Az uniós országokból érkező résztvevők saját nyelvükön is benyújthatják ötleteiket és javaslataikat. A nyertes csapatokat felkérik arra, hogy csatlakozzanak az Európai Innovációs Tanács platformjához, amely hozzáférést biztosít egészségügyi szolgáltatókhoz, alapítványokhoz, befektetőkhöz és más uniós finanszírozási lehetőségekhez.

„A koronavírus-járvány okozta társadalmi és gazdasági nehézségek kezelésében az innovációnak és a kutatás-fejlesztésnek kiemelkedően fontos szerepe van. Magyarországon a kormány minden kezdeményezést támogat, amely megfelelő válaszokat találhat napjaink legfontosabb kihívásaira” – hívta fel a figyelmet az esemény kapcsán Gulyás Tibor innovációért felelős helyettes államtitkár.

A páneurópai hackathon a már megrendezett tagállami hackathonok legjobb gyakorlataira és megoldásaira épül. Magyarországon a 2020. április 3. és 5. között megrendezett „Hack the Crisis – Hungary” nemzeti versenyhez az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és a Digitális Jólét Program védnökként, a Design Terminal pedig szakmai partnerként csatlakozott. A zsűritagok összesen 134 pályamunkát bíráltak el, négy fejlesztőcsapat kapott Digitális Összefogás különdíjat az ITM támogatásával.

Az “EUvsVirus” páneurópai hackathon további részleteiről a https://euvsvirus.org honlapon található tájékoztatás.”

Forrás:
Több mint 150 magyar résztvevővel ma indul a páneurópai hackathonon; Digitális Jólét Program; 2020. április 24.