Uncategorized

Okos városkártyát vezet be Debrecen

Szerző: 2020. június 1.No Comments

„ „Elindult a városkártya-projekt, mely az országban elsőként az e-személyi igazolvány alapjaira építve, okoskártyaként működik, és nemcsak kedvezményeket biztosít, de erősíti a debreceni identitást és kötődést is” – jelentette be Papp László polgármester szerdán, a ködszínház melletti értékesítési pontnál tartott sajtótájékoztatón. – A kártya kiváltásának egyetlen feltétele, hogy tulajdonosa állandó debreceni lakcímmel rendelkezzen. Debrecenieknek készült azzal a céllal, hogy a polgár érezze, ebben a városban ő az első! – hangsúlyozta. Elmondta: elsőként három városi cégnél, a DKV-nál, a Nagyerdei Kultúrparknál és a hamarosan nyitó strandnál használható fel a kártya, később turisztikai, kereskedelmi, vendéglátóhelyekkel bővítenék a kört. Az első két városkártyát ő, illetve Dombi Tibor, a Loki egykori focistája váltotta ki.

A legjobb megoldás

A Debrecen-városkártya elindulását Újabb mérföldkőnek nevezte Papp László polgármester. Mint elmondta, a kártya az országban egyedülálló módon személyazonosításra is alkalmas lehet, mert a Belügyminisztérium (BM) informatikai hátterére támaszkodik. Annak adatbázis-jogosultságát használva kontrollálja, hogy valóban debreceni polgárok vehessék igénybe, illetve a biztonsági feltételek, személyiségi jogok védelme is megfelelő legyen.

„Többéves tervezés után jött létre, és a legjobb megoldást választottuk” – hangsúlyozta a polgármester. Kifejezte reményét, hogy a kártya népszerű lesz a város lakói körében; egyelőre az első 8 ezer darab vár gazdára.

A városkártya bérletként is tud működni a DKV járatain, június 15-étől kedvezményeket nyújt a Nagyerdei Kultúrparkban és majd az új strandfürdőben is. Most azon dolgoznak, hogy további szolgáltatókat kapcsoljanak be a rendszerbe, hogy mind több tartalommal töltsék meg a Debrecen-kártya-projektet. Elsősorban kereskedelmi- és vendéglátóhelyeket, később turisztikai szolgáltatókat is szívesen látnának a felhasználási helyek között – hangzott el.

Sokoldalú

– Az országban sokan próbálkoztak hasonlóval, de itt sikerült először megvalósítani azt a városkártyát, mely a legkorszerűbb technológiát ötvözi a hozzákapcsolt szolgáltatásokkal. Az átjárhatóság a kor követelménye, vagyis hogy egyetlen eszköz sok mindenre használható legyen, és ezt a Debrecen-kártya tudja – mondta Hajzer Károly, a BM informatikai helyettes államtitkára. – Érdemes volt idehozni ezt a megoldást, mert Debrecenben rendkívül innovatív a közeg. A Belügyminisztérium és Debrecen megállapodása mintaértékű, ezért ki fogjuk ajánlani az ország többi városának is – tette hozzá.

Széles Diána alpolgármester elmondta, hogy egy egyszerű kedvezménykártyát már régen be tudtak volna vezetni, ez azonban sokkal több annál, ez identitáskártya is. Létrejöttét jellemzi az az együttműködés és együttgondolkodás, ami jelen van Debrecenben; minden érintett azonnal az ügy mellé állt.

„A következő ütemben egy online verzió is létrejön, majd a kedvezmények kibővítése lesz soron. Olyan szolgáltatókat szeretnénk bekapcsolni, akik márkát, minőséget képviselnek, és közösen akarják építeni ezt a programot”

– hangsúlyozta az alpolgármester, megjegyezve, hogy Európában is úttörő a debreceni megvalósítás. Végül, távolabbi tervként elmondta, majdan egy turisztikai kártyát is szeretnének kibocsátani.

A városkártyának külön aloldala van a www.debrecen.hu oldalon. Hároméves kor fölöttiek részére igényelhető, gyermeknek a szülő adataival, e-mail-címével.”

Forrás:
Apróság, amely összeköt: megérkezett a Debrecen-kártya; HAON.hu; 2020. május 27.
Debrecen Városkártya; Debrecen.hu