Skip to main content
gazdaságinformatikaközigazgatás: külföldönközigazgatási informatika

A nyílt forráskódú szoftverek használatát erősítené Hamburg

Szerző: 2020. június 8.No Comments

„Erről született megállapodás az SPD és a Zöldek koalíciós tárgyalásain.

A márciusi önkormányzati választások után Münchenben az SPD és a Zöldek olyan koalíciós megállapodást kötöttek egymással, amelyben többek között az szerepel, hogy ahol műszakilag és pénzügyileg lehetséges, ott a bajor főváros a jövőben a nyílt szabványokat és a nyílt forráskódú programokat fog alkalmazni, s ezzel párhuzamosan igyekszik elkerülni az egyes gyártóktól való függőség kialakulását. Ezt a követelményt minden jövőbeli pályázatnál figyelembe veszik majd.

Úgy tűnik, hogy Hamburgban a helyi SPD és a Zöldek követni akarják a müncheni politikus kollégáik példáját és a jövőben előnyben részesítenék a nyílt forráskódú alkalmazások használatát. A két párt képviselői erről állapodtak meg a koalíciós tárgyalásokon. A cél a Microsoft rendszeréből való fokozatos kivonulás és az, hogy a kikötőváros digitálisan szuverén legyen. Az egyezséget még el kell fogadnia a két párt vezetőinek, de ez már csak gyakorlatilag formaság.

A Zöldek már bejelentették a megállapodást a Twitteren és kiemelték, hogy azt akarják, hogy a hamburgi közigazgatás több nyílt forráskódú szoftvert használjon a munkája során. Emellett az is fontos, hogy Hamburg saját maga is fejlesszen ki mesterséges intelligenciát és követendő példa legyen a digitális szuverenitás területén. Az utóbbi azt jelentené, hogy a város teljes ellenőrzést gyakoroljon a saját rendszerei felett, ez pedig csak a nyílt forráskódú megoldások alkalmazásával érhető el.

Carsten Brosda, az SPD képviselője hangsúlyozta, hogy szeretnék, hogy a városi közigazgatás ne legyen egyoldalú, vagyis ne függjön kizárólag a Microsofttól és annak különböző termékeitől és szolgáltatásairól, elsősorban a Windows 10 operációs rendszertől. ”

Forrás:
A nyílt forráskódú szoftverek használatát erősítené Hamburg; SG.hu; 2020. június 4.