Skip to main content
informatikaművelődésszakirodalom

Ajánlás a digitális iratok kezeléséhez szerzetesi közösségek számára

Szerző: 2020. július 5.No Comments

„Az a tény, hogy az iratok többsége manapság már számítógépes eszközök segítségével keletkezik, és csak digitális formában létezik, az egyházi levéltárakat is minden tekintetben új kihívások elé állítja. A digitális iratok gyorsan eljutnak a címzettekhez, és végtelen számban sokszorosíthatók, de abban még nem lehetünk biztosak, hogy száz és ezer év múlva is olvashatók lesznek. Az osztrák szerzetesi levéltárosok munkacsoportja ezért 2019-ben ajánlást készített a szerzetesi közösségek levéltárai és titkárságai számára a digitális iratok kezeléséhez, amely kiterjed a rendezési elvekre, a fájlok elnevezésének módjára, a helyes tárolásra és az adatvédelemre is. 2020-ben elkészült ennek magyar viszonyokhoz igazított, néhol bővített fordítása is. Bár ez az anyag elsősorban szerzetesrendi levéltáraknak szól, de számos tanácsa más egyházi levéltárak számára is hasznos lehet.”

Forrás:
Ajánlás a digitális iratok kezeléséhez szerzetesi közösségek számára; Osztrák Szerzetesi Közösségek Kulturális Referatúrája munkacsoportja (öszeállító), Koltai András, Szekér Barnabás (fordította, átdolgozta és kiegészítette); Magyarországi Egyházi Levéltárosok Egyesülete, Budapest, 2020. július 4.
Eredetileg: Handreichung – Richtiger Umgang mit digitalen Unterlagen; Bereich Kultur und Dokumentation der Ordensgemeinschaften Österreich; 2019. január 31.