Skip to main content
gazdaságközigazgatás: külföldönközigazgatás: magyartávközlés

Távközlési infrastruktúra: új hálózati infrastruktúra-szolgáltató cég kezdte meg működését

Szerző: 2020. július 6.No Comments

„CETIN néven elindult Magyarországon is a Telenorból kiváló új telekommunikációs infrastruktúracég; a magyar telekommunikációs piacon először megvalósuló távközlési modellben a mobilszolgáltatói kereskedelmi tevékenységet szétválasztják az aktív és passzív hálózati infrastruktúrától – közölte CETIN Hungary Zrt., a Telenor Magyarország Zrt. és az Antenna Hungária Zrt. csütörtökön. A CETIN Hungary tulajdonosa egy közös társaságon keresztül 75 százalékban a cseh PPF Csoport és 25 százalékban az Antenna Hungária.

A tájékoztatás szerint Magyarországon is lezárult a Telenor hálózati infrastruktúrájának szétválasztását célzó folyamat, így július 1-től CETIN Hungary néven új hálózati infrastruktúra-szolgáltató cég kezdte meg működését.

A kelet-közép-európai régióban a Telenor márkanevet használó cégek tulajdonosa – a Telenor Magyarország esetében többségi tulajdonosa – a cseh PPF Csoport ezen kívül Bulgáriában és Szerbiában is hasonló lépéssel erősíti tovább a stratégiai befektetésként kezelt telekommunikációs üzletágát.

Közölték: a közel 200 munkavállalóval induló CETIN Hungary magas színvonalú hálózati infrastruktúra-megoldásaival új lehetőségeket teremt a magyar gazdaság hatékony digitalizációjához.
A CETIN Hungary tulajdonolja és működteti Magyarország egyik jelentős mobil-telekommunikációs infrastruktúráját közel 3900 bázisállomás segítségével országszerte.

Üzleti tevékenységének fókusza a hálózattervezés, hálózatépítés és üzemeltetés, átviteltechnika, adatközpont, IT infrastruktúra és IT biztonsági szolgáltatások. 2015-ben a Telenor Magyarország többségi tulajdonosa, a PPF Telecom Group hasonló tranzakciót hajtott végre sikeresen Csehországban, hozzájárulva ezzel a szétválasztott vállalatok értékének növekedéséhez. Cseh testvérvállalatával együtt az újonnan létrejött három CETIN cég fogja képezni a PPF Csoport távközlési infrastruktúrájának gerincét a kelet-közép-európai régióban.

Az Ötvös Tamás vezérigazgató által irányított új vezetőség feladata a folyamatosan bővülő távközlési, informatikai és biztonsági infrastruktúra-hálózat üzemeltetése, fejlesztése és bővítése – közölték. Az aktív és passzív hálózati elemekre kiterjedő infrastruktúra és a mobilszolgáltatói tevékenység szétválasztása révén a CETIN Hungary maradéktalanul kiaknázhatja a kereskedelmi lehetőségeket és a nagykereskedelmi partnerkapcsolatokat a hálózati szolgáltatások területén – tették hozzá.

Ötvös Tamás, a CETIN Hungary vezérigazgatója a közlemény szerint elmondta: a CETIN Magyarország kiváló pozícióból tudja tervezni, építeni és üzemeltetni azokat a következő generációs infrastruktúra-megoldásokat, amelyek képesek lesznek hatékonyan kielégíteni az ügyfelek változó igényeit. Az új üzleti modell ösztönzi az innovációt, elősegíti a távközlési iparág fejlődését és új technológiák bevezetését.

A Telenor Magyarország a továbbiakban a szolgáltatási ajánlataira, a lakossági és vállalati ügyfelek kiszolgálására fog összpontosítani – idézi a közlemény Jan Hanust, a Telenor Magyarország vezérigazgatóját.

Sárecz Zsolt, az Antenna Hungária Zrt. vezérigazgatója hozzátette: az Antenna Hungária évtizedek óta meghatározó szereplője a magyar telekommunikációs szektornak, lakossági és üzleti ügyfeleik igényeinek kiszolgálása érdekében folyamatosan innovatív, csúcstechnológiára épülő megoldásokra törekednek. A CETIN Hungary megalakulásával részesei lettek a piacon még újdonságnak számító üzleti, technológiai modellnek. Hozzátette, hogy e a stratégiai modell a hálózatkiépítés- és üzemeltetés hatékonyságát növeli, és elősegíti a Telenor Magyarország, a CETIN Hungary, további CETIN Csoporthoz tartozó vállalatok és az Antenna Hungária potenciális szinergiáinak még jobb kihasználását.

Üzleti és stratégiai szempontból is fontos lépés megerősíti az infrastruktúra beruházásaikat Ladislav Bartoníček, a PPF Csoport részvényese és a PPF Telecom Csoport vezérigazgatója szerint. Hozzátette: a CETIN a magyarországi infrastruktúra piac meghatározó szereplőjévé fog válni.

A Pannon GSM néven alapított Telenor Magyarország 1994. március 27-én Magyarországon elsőként indított kereskedelmi GSM-szolgáltatást. A jelenleg egy közös társaságon keresztül 75 százalékban a cseh PPF Csoport, és 25 százalékban az Antenna Hungária tulajdonában álló cég a hazai piac egyik vezető mobiltávközlési vállalataként több mint 1100 munkavállalót foglalkoztat, 3,1 millió előfizetője van.”

Forrás:
Új hálózati infrastruktúra-szolgáltató cég kezdte meg működését; Világgazdaság/MTI; 2020. július 2.
Háttér:
Can telcos create more value by breaking up?; Gustav Grundin, Robin Nuttall, Lorraine Salazar, Halldor Sigurdsson, Nemanja Vucevic; McKinsey Insights; McKinsey & Company; 2020. január 22.