Skip to main content
informatikaközigazgatás: magyarművelődéstechnikatudomány

Balatonfüred nyit a tudomány felé is

Szerző: 2020. július 27.november 27th, 2020No Comments

„ Több mint 1,9 milliárd forintból tudáscentrum épül Balatonfüreden a Rendszertudományi Innovációs Központ mellett. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a pénteki bejáráson azt mondta, jó döntés volt, hogy a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) megjelent Balatonfüreden, és példaértékű tudásközpontot hoz létre, ami a város és térsége versenyképességét szolgálja.

Palkovics László miniszter kiemelte, egyetemi központokkal tíz tudományos, innovációs parkot hoznak létre az országban. Cél az, hogy az adott térség centrumaiban olyan egyetemi szintű oktatást, képzést kínáljanak, amire szükség van, és nemzetközileg versenyképes, hazai tulajdonú vállalkozások jöjjenek létre. Ennek első példája az országban a füredi tudáscentrum, aminek átadását több száz hallgatói férőhellyel jövő májusban tervezik.

Kontrát Károly államtitkár, országgyűlési képviselő üdvözölte, hogy Füred mint vonzó turisztikai helyszín, a magyar kultúra egyik zászlóshajója elkötelezett a több lábon állás mellett, és nyit a tudomány felé. A tudásközpont a város és térsége, illetve a nemzetgazdaság fejlődését szolgálja, erősíti az ország digitalizációs versenyképességét.

Bóka István polgármester rámutatott, a város már korábban jelezte fejlesztési stratégiájában, hogy magas hozzáadott értékű munkát hozzanak a térségbe, amivel növekedhet az éves foglalkoztatás is. Aláhúzta, a veszélyhelyzetet jól kezelte a kormány és Füred is, a vírustól leginkább a turizmusból élő települések szenvedtek. Ezért nem szabad csak egy lábon állni, így nagyon fontosnak tartják, hogy Füredre csábítsanak kisebb területet igénylő vállalkozásokat, amely közös érdek a térségben. Üdvözölte a BME-vel való együttműködést, és szól arról, hogy a Balaton eddig soha nem látott mértékű támogatást, figyelmet kap.

Kotán Attila, a BME kancellárja az egyetem Science Park programja kapcsán a kutatást, fejlesztést, a vállalatokkal való együttműködést, a kis- és középvállalkozások támogatását emelte ki. Fontos, hogy az 1900 négyzetméteres füredi tudásközpont a kutatásoknak, a nyári szakmai táboroknak is aktív helyszíne legyen.

Charaf Hassan, az egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának dékánja a digitalizált gyártásra helyezte a súlyt. Szerinte képzés, tudás kell a cégeknek a fejlődéshez, a versenyképességhez. – Balatonfürednek legyen high-tech, azaz csúcstechnológiai pillére is, az élet ne csak a turizmusról szóljon – mondta.

A füredi tudáscentrum 30 tagú oktatói-adminisztrációs bázissal rendelkezik majd, és több oktató- és kutatóhelyből, tárgyalóból áll.”

Forrás:
Balatonfüred nyit a tudomány felé is; VEOL.hu; 2020. július 18.