Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyarközigazgatási informatika

A mesterséges intelligencia használatának köszönhetően befellegzett az adótrükköknek – mondja a NAV vezetője

Szerző: 2020. december 21.No Comments

„A mesterséges intelligenciát is bevető algoritmusok hihetetlen gyorsasággal csapnak le az ismert minták alapján a gyanús üzleti számokra – mondta a Haszon magazinnak adott interjújában Sors László, a NAV vezetője. Valós időben látják majd nemsokára a cégek működését, és rálátnak a nemzetközi számlákra is.

Az Európai Bizottság legfrissebb adatai szerint az „áfarés” – a makrogazdasági adatok alapján beszedhető és a beszedett áfa közötti különbség – a 2013-as 21 százalékról 2019-re 6,6 százalékra csökkent, ami jól mutatja: Magyarországon jelentősen változott az adómorál és az adócsalási miliő – mondta el Sors László a Haszon magazinnak adott interjújában. A NAV vezetője úgy fogalmazott, hogy az áfa-visszaélések visszaszorítása kulcskérdés. Az adópolitika és a NAV célkeresztjében is az van, hogy a versenyelőnyt azoknak a vállalkozásoknak biztosítsa, amelyek betartják a jogszabályokat. Amelyek pedig nem, azokat a kockázatok feltárása után hatósági eszközökkel, minél gyorsabban ki kell iktatni a piacról.

Elképesztő méretű adatvagyon áll már most is a Nemzeti Adó- és Vámhivatal rendelkezésére, összesen mintegy 7,5 petabyte-nyi adatról van szó, ami évek óta exponenciálisan nő – tette hozzá a NAV vezetője.

Az adathalmazból – mesterséges intelligenciát is igénybe véve – nyerik ki azokat a mintákat, amelyek nemcsak az ellenőrzést segítik, hanem bemérik a különböző adózói attitűdöket is. Ki jelent valódi kockázatot, ki az, aki csak tévedésből hibázik és ki az, akit támogatni kell a szabálykövetésben.

Egyébként egy gazdasági eseménnyel összefüggésben alapvetően három dologra vagyunk kíváncsiak: megvalósult-e az értékesítés, a szolgáltatás, arról kiállította-e az eladó a bizonylatot és milyen utat jár be a pénz. Innen már nem kérdés, mi az ügylet adójogi következménye. A rendszer január 1-jén kiteljesedik: minden számla adata valós időben látható – mondta a NAV vezetője.

A teljes interjút megtalálja a Haszon magazin decemberi számában.”

Forrás:
A NAV vezetője a Haszonnak: Befellegzett az adótrükköknek; Haszon Magazin; 2020. december 17.