gazdaságinformatikaközigazgatás: külföldönközigazgatás: magyarközigazgatási informatikatechnika

Magyar konzorcium építi az indonéz e-útdíj rendszert

Szerző: 2021. január 31.No Comments

Az egyik legnagyobb hazai technológiai export valósul meg.

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) szerződéses partnere, a ROATEX Zrt. megnyerte az indonéz elektronikus útdíjfizetési rendszerhez kapcsolódó tendereljárást, a Többsávos Szabad Áramlási Tranzakciós Rendszer (“Multi Lane Free Flow”) megvalósítására kiírt nemzetközi pályázatot. Mager Andrea, nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter szerint: „A projekt során 300 millió USD értékű beruházás valósul meg. Ez a valaha volt egyik legnagyobb mértékű magyar technológiai export.”

A magyar konzorcium több éves szakmai együttműködés eredményeként nyerte meg az indonéz autópályákon – összesen mintegy 6000 km hosszúságú úthálózaton – kivitelezésre kerülő GNSS-alapú (műholdas helymeghatározáson alapuló), készpénz- és érintésmentes elektronikus útdíjfizetési rendszer kialakítását és 10 éves üzemeltetését. A világ negyedik legnépesebb, a G20-ak közé tartozó országában megvalósuló projekt első szakasza a rendszer kiépítését takarja, és várhatóan másfél év alatt valósul meg.

„Hasonlóan innovatív e-útdíj rendszert kell kiépítenünk és üzemeltetnünk, mint a hazai, és amely jelenleg a világ egyik legmodernebb útdíj-technológiája” – jegyezte meg Bartal Tamás, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója.

Az indonéz kormány nemzetközi tenderére végül két ország adta be a pályázatát. A magyar mellett orosz pályázó volt versenyben. 2021. január 27-én az indonéz Közmű- és Lakásügyi Minisztérium Útdíjszabályozó Ügynöksége hivatalosan bejelentette a jogerős magyar győzelmet.

„Kollégáink több éves munkájának eredménye ez a siker. A jelenlegi tervek szerint a NÚSZ Zrt. mint projektmenedzser vagy erőforrásbiztosítói feladatokat ellátó szervezet vesz részt a projekt megvalósításában, ezáltal is biztosítva a folyamatos szakmai felügyeletet” – mondta Kruchina Vince, a NÚSZ Zrt. hazai és nemzetközi projektekért felelős vezérigazgató-helyettese.

A projekt megvalósítása hozzájárul azon digitális exportfejlesztési kormányzati stratégiai cél eléréséhez, hogy a hazai IT-szektor jelentősebb részben járuljon hozzá az ország magas hozzáadott értékű digitális termékeinek intenzív exportnövekedéséhez és a nemzetgazdaság bővüléséhez.”

Forrás:
Magyar konzorcium építi az indonéz e-útdíj rendszert; Computerworld.hu; 2021 január 30.