egészségügyEurópai Unióközigazgatás: külföldönközigazgatási informatika

Digitális oltási igazolványt vezetett be egy bajor járás

Szerző: 2021. január 31.No Comments

„Altöttingben elsőként alkalmazzák a sokak által vitatott megoldást.

Miközben az Európai Unióban a 27 tagország között még folynak a tárgyalások egy digitális oltási igazolvány lehetséges bevezetéséről, valamint az abban rögzített adatok kezeléséről, addig a felső-bajor Altötting járás már QR-kóddal ellátott kártyákat állít ki az oltott személyek számára – önkéntes módon és úgy, hogy a költségeket a járási hivatal viseli – derül ki a Welt online kiadásának beszámolójából.

Az úttörő eljárást a járás vezetői nem egyeztették a német Egészségügyi Minisztériummal. Az érintett hivatal szóvivője úgy nyilatkozott, hogy ezt teljesen függetlenül hajtották végre és a nagy médiavisszhangnak köszönhetően más német területek is megkeresték már őket, érdeklődve a módszer iránt.

Január 22-én, pénteken egy 71 éves gyermekorvos volt az első, akinek a második koronavírus elleni vakcina beadásával együtt egy digitális oltási kártya is járt. A kártyán szerepel a neve, a születési dátuma, a lakóhelye, az igazolványképe, a vakcina típusa, valamint a két oltás időpontja.

Ha az oltott beolvassa a QR-kódot, ezen adatokat könnyedén le is mentheti okostelefonjára. Az adatvédelmet pedig az garantálja, hogy csak a kártyára mentik a személyes információkat. Ráadásul az eljárást a bajorországi önkormányzati adatfeldolgozó intézmény dolgozta ki (Die Anstalt für kommunale Datenverarbeitung in Bayern, AKDB). Az oltási kártyák kiadatását a választott járási elnök, Erwin Schneider (CSU) indította el, méghozzá azért, hogy valami kézzelfoghatóval szolgálhasson az embereknek. Célja volt az is, hogy amennyiben a későbbiekben szélesebb körben is bevezetnék ezt a módszert, akkor annak alkalmazásába könnyedén bekapcsolódhassanak.

Az viszont még nem tisztázott, hogy az oltási igazolás jár-e bármiféle előnnyel, és ha igen, milyennel, hiszen az oltottak privilégiumait egyelőre világszerte vitatják.

Az ezzel kapcsolatos EU-s tárgyalásokat elsősorban a görög miniszterelnök, Kiriakosz Micotakisz sürgeti, aki ennek érdekében levelet is írt Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének, kifejezve benne, hogy a görög gazdaság számára elengedhetetlen lenne, hogy nyárra újra felpörögjön a turizmus. Dánia eközben már bejelentette, hogy fejlesztik a COVID-19 „digitális vakcinaútlevelet”, amelyet legkésőbb tavasszal kívánnak bevezetni.”

Forrás:
Digitális oltási igazolványt vezetett be egy bajor járás; Spiesz Blanka; Danube Institute Blog; 2021. január 28.