Skip to main content
gazdaságközigazgatás: külföldönpolitikaszakirodalom

A héten olvastuk: digitális diplomácia – 2021. február 1.

Szerző: 2021. február 1.No Comments

Hat meghatározó tendencia 2021-re
„Jelen elemzésünkben azzal foglalkozunk, hogy milyen főbb tendenciák határozhatják meg a nemzetközi politikát 2021-ben. Ugyan a koronavírus-járványt fel lehet számolni a hatékony oltóanyag megjelenésével, de a vírus még a legjobb forgatókönyvek szerint is dominálni fogja 2021 elejét. A januárban hivatalba lépő Biden-kormányzatnak egyszerre kellene újjáalkotnia a szövetségi rendszerét, visszatérnie az Iránnal kötött nukleáris megállapodáshoz, és fellépnie néhány egyre önállóbb szövetségesével szemben. Az Európai Unióban új hatalmi konfigurációt eredményezhet a német tranzíció, illetve a felkészülés a 2022-es választásokra. A változások viszont akár nagyobb teret is adhatnak az olyan együttműködési formáknak, mint a V4. Mindezek mellett azonban talán semmi más nem fogja annyira meghatározni a jövő évet, mint a kínai–amerikai versengés aktuális állapota.”
Hat meghatározó tendencia 2021-re; Baranyi Tamás Péter, Salát Gergely, Szalai Máté és Ugrósdy Márton; KKI Elemzések; Külügyi és Külgazdasági Intézet; 2020. december 31. (PDF)

A kínai Övezet és Út kezdeményezés – mítosz és valóság
„Az „övezet és út kezdeményezés” (Belt and Road Initiative, BRI) a nemzetközi politika egyik kulcsfogalma lett az elmúlt években, fogalmát mégis mítoszok, túlzott elvárások és ésszerűtlen kritikák veszik körül. Jelen írás arra tesz kísérletet, hogy belpolitikai, külpolitikai és külgazdasági szempontból elemezze a kezdeményezést, annak hátterét és eredményeit. Elemzésünk szerint a BRI alapvetően kínai belpolitikai és gazdasági dinamikára adott válasz, illetve a nemzetközi térben is elsősorban külgazdasági relevanciát hordoz. A BRI-hoz társul külpolitikai háttér is, azonban ez mindig másodlagos marad a külgazdasági célokhoz képest. A nemzetközi diskurzusban éppen a BRI nem egyértelmű meghatározása és a projektek heterogenitása miatt szélsőséges interpretációk alakultak ki, melyek általában nem fedik a teljes valóságot. Tanulmányunk célja e szélsőséges interpretációknál tényszerűbb megközelítés előnyeinek bemutatása.”
A kínai Övezet és Út kezdeményezés – mítosz és valóság; Baranyi Tamás Péter, Goreczky Péter, Salát Gergely; KKI Elemzések; Külügyi és Külgazdasági Intézet; 2020. december 30. (PDF)

Világgazdasági körkép (a kínai globalizációról)
„Emmanuel Macron 2018 januárjában tett kínai látogatásának fő küldetése az volt, hogy kifejezze Franciaország nyitottságát a 2013–2014 során indított „Egy övezet, egy út” kezdeményezéssel kapcsolatban. E geopolitikai jelentőségű eseménnyel párhuzamosan egyre növekednek a nagyszabású kínai programmal kapcsolatos kérdések is, például: a kínai Új Selyemút kezdeményezés vajon a globalizáció egy új szakaszának kezdetét jelenti? Vagy ez egy egyszerű hatalompolitikai kérdés, amelyet szigorú nemzeti érdekek vezérelnek?

A jelen kötetben gazdasági adatok és geopolitikai folyamatok földrajzi szintézisén keresztül, naprakész statisztikai háttérrel megalapozva, a francia szerzők többek között e kérdésekre is válaszlehetőségeket ajánlanak.”
Világgazdasági körkép; François Bost és szerzőtársai; Pallas Athéné Könyvkiadó; 2021. január 25.

Összeállította és szemlézte: dr. Nyáry Gábor