közigazgatás: magyarművelődéstársadalom

Faluház- és óvodaépítésre is pályázhatnak a kistelepülések a Magyar Falu Programban

Szerző: 2021. február 15.No Comments

„ Újabb pályázati lehetőségek nyílnak a kistelepülések számára hétfőtől a Magyar Falu Program keretében – jelentették be a naszályi művelődési házban tartott sajtótájékoztatón február 13-án szombaton. Elhangzott: három milliárd forint értékű beruházások valósultak meg megyénkben az elmúlt két évben.

A Magyar Falu Programon belül hétfőn már elérhető az önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanok fejlesztésére irányuló pályázat kiírása. Gyopáros Alpár, a Modern Települések Fejlesztésért felelős kormánybiztos a Naszályon tartott sajtótájékoztatón kiemelte: a komplex felhívás több pályázati célt, hat alprogramot foglal magában. Támogatás igényelhető faluházak, óvodaépületek, polgármesteri hivatalok, közösségi terek fejlesztésére, szolgálati lakások vagy orvosi rendelők felújítására vagy kialakítására.

A kormánybiztos hozzátette: a program kiemelten kezeli a falvakban lévő hiányszakmák megszüntetését, ezért dolgozták ki a szolgálati lakásokra vonatkozó projektet. A rendelkezésre álló keretösszeg 20 milliárd forint. A kiírások nagy része a korábbi évekhez hasonló tartalmú, de van néhány apró eltérés. Az idén például lehetőség lesz faluház építésére is pályázatot benyújtani, ha igazolt, hogy az adott településen nem működik polgármesteri hivatal, vagy olyan rossz állapotban van, hogy indokolt újat építeni. Az óvodaépületek tekintetében is eddig jobbára a felújításokra fókuszáltak, a mostani kiírásban új építésére is lesz lehetőség.

A szolgálati lakásokra vonatkozó kiírás pontosan meghatározza a munkaköröket is. Ilyen az iskolai és óvodapedagógus, bölcsődei kisgyermeknevelő, fogorvos, védőnő, körzeti megbízott, a kulturális munkakörben foglalkoztatottak, valamint a jegyzők, pénzügyi munkakörben dolgozók. Az igényelhető összeg 30 millió forint pályázatonként, orvosi lakás esetében 60 millió is lehet. Ami változott a korábbi évekhez képest, hogy az idén nem csak azok a települések nyújthatnak be orvosi szolgálati lakásra pályázatot, ahol betöltetlen a praxis.

Hétfőtől megtekinthető a közösségi programokhoz kapcsolódó eszközbeszerzést és közösségszervező bértámogatást megcélzó pályázat is. Ez is a már korábban ismert lehetőség a kistelepülések számára. A pályázatok benyújtására április 16-ától nyílik lehetőség, s az adatok feltöltésére harminc nap áll a rendelkezésre. Május 16-án zárul a pályázati e-ablak, majd nagyon rövid időn belül, várhatóan nyár elején döntés is születik a támogatandó projektekről.

További lehetőségek is várják a kistelepüléseket. Ilyen például a falusi CSOK, amelyet indulása óta több mint 17 ezer kistelepülésen élő család igényelt 91 milliárd forintnál nagyobb mértékben. A kormánybiztos hangsúlyozta: januárban tovább bővült a kedvezményezett települések listája, így már 2678 hazai településen érhető el a támogatás. Megyénkben 65-ből már 55 faluban tarthatnak rá igényt a fiatalok.

A falusi útalap is igen nagy sikerrel zárult, s természetesen folytatódik az idén is. Két év alatt csaknem 122 milliárd forintot biztosított a kormány az állami fenntartású, alacsonyabb rendű mellékutak felújítására, melyből 1300 kilométer útszakaszon történt felújítás, s ezt 2022-re 2500 kilométerre szeretnék növelni. A helyi életminőséget javító támogatásban 12 ezer nyertes pályázó részesült csaknem 130 milliárd forint értékben.

– A Magyar Falu Programot 2018-ban hirdette meg Orbán Viktor miniszterelnök. Ezt követően széleskörű konzultáció folyt a képviselőkkel és a kistelepüléseken élőkkel. Csaknem száz helyszínen jártunk és tízezres nagyságrendben találkoztunk emberekkel, akik javaslataikkal segítették a programot. Ezért is gondoljuk: a Magyar Falu Programot a falvak maguk írták – hangsúlyozta Gyopáros Alpár, majd megköszönte Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő aktivitását, építő javaslatait a program különböző elemeivel kapcsolatban.

Czunyiné dr. Bertalan Judit méltatta a Magyar Falu Program rendszerét. Kiemelte: a hazai forrásból megvalósuló támogatási forma nem ró felesleges, túlzó adminisztrációs terheket az önkormányzatokra. A pályázati eljárás rugalmas, letisztult és egyszerű elektronikus felületen zajlik, így külső erők bevonása nélkül is megvalósítható. A gyors ügyintézés és kifizetés pedig az elmúlt tíz hónap alatt vált igazán fontossá. A pandémia miatt ugyanis ezek a beruházások nem álltak le, ezzel is segítve a helyi vállalkozások életben maradását, megélhetését.

– Minden Magyar Falu Program által a kistelepülésekre jutott forint jól hasznosult, ezért is érdemes folytatni – hangsúlyozta az országgyűlési képviselő.”

Forrás:
Faluház- és óvodaépítésre is pályázhatnak a kistelepülések a Magyar Falu Programban; Sugár Gabi; KEMMA.hu; 2021. február 13.