közigazgatás: magyartársadalom

Húszmilliárd forint keretösszegű pályázat nyílik meg a Magyar falu program részeként az önkormányzati tulajdonú intézmények fejlesztésére

Szerző: 2021. február 15.No Comments

„ – Az intézkedéssorozat célja az ötezer fő alatti települések népességcsökkenésének megállítása – mondta Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos. A magyar kormány évről-évre nagyobb összegekkel támogatja a Magyar falu programot.

– Húszmilliárd forint keretösszegű pályázatra lehet jelentkezni hétfőtől a Magyar falu program részeként az önkormányzati tulajdonú intézmények fejlesztésére, és egymilliárd forint áll rendelkezésre közösségi programokhoz kapcsolódó támogatások finanszírozására – jelentette be Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos egy szombati sajtótájékoztatón, Naszályon.

– A hétfőn tíz órától elérhető keret ingatlanfejlesztési részéből faluházak fejlesztésére, szolgálati lakások felújítására és kialakítására, orvosi rendelők fejlesztésére, óvodaépületek korszerűsítésére és építésére, valamint közösségi intézmények építésére és felújítására pályázhatnak a települések – jelentette be a kormánybiztos.

Azt is megjegyezte: néhány hetes különbségekkel további három csoportban lesznek elérhetők a Magyar falu programhoz kötődő pályázati kiírások.

Gyopáros Alpár elmondta, hogy az egymilliárd forintos közösségfejlesztési keretből a közösségfejlesztő személy finanszírozása támogatható, valamint a közösségi terek működését támogató és a programok szervezéséhez kapcsolódó eszközbeszerzések kiadásai fedezhetők.

A pályázat benyújtására szolgáló elektronikus felület április 16-án nyílik meg: ettől a naptól harminc napig lehet jelentkezni. A pályázatokat hatvan napon belül bírálják el. Várhatóan június végére, július elejére aláírják a támogató okiratot, és a nyertesek számlájára megérkeznek az igényelt összegek. A program három évének összesített költségvetése meghaladja a hatszázmilliárd forintot, az ez alapján támogatott fejlesztések kizárólag hazai forrásból valósulnak meg.

Február elején a kormány azoknak a falvaknak biztosított negyvenöt milliárd forintos keretösszegű támogatást, amelyekben nincs olyan kisbolt, ahol a lakosok megvásárolhatnák az alapvető élelmiszereket. A pályázati keret a kétezres lélekszám alatti települések kisboltjainak megújulására szolgál – emlékeztetett a kormánybiztos.”

Forrás:
Hétfőtől elérhető a Magyar falu program újabb kiírása; Magyar Nemzet/MTI; 2021. február 13.