Európai Unióközigazgatási informatikapolitikapolitikai informatikatársadalom

Konferencia Európa jövőjéről: megnyílt a többnyelvű digitális platform

Szerző: 2021. április 26.No Comments

„Az Európa jövőjéről szóló konferencia végrehajtó testülete, amely az Európai Parlament, az Európai Unió Tanácsa és az Európai Bizottság képviselőiből áll, a mai napon megnyitja az Európa jövőjéről szóló konferencia többnyelvű digitális platformját a polgárok számára, felkérve az összes uniós polgárt, hogy vegyenek részt saját jövőjük, és egész Európa jövőjének alakításában. A platform 24 nyelven működik, és Unió-szerte lehetővé teszi a polgárok számára, hogy online rendezvények keretében megosszák egymással elképzeléseiket és nézeteiket.

A konferencia együttes elnöksége üdvözölte a platform elindítását.

Az Európa jövőjéről szóló konferencia olyan nyitott és inkluzív esemény a tárgyalásos demokráciában, amelyre eddig még nem volt példa. Lakhelyüktől és társadalmi helyzetüktől függetlenül valamennyi európai számára lehetővé kívánja tenni, hogy hatékonyabban adjon hangot annak, hogy mit vár el az Európai Uniótól, ez pedig segíteni fog az EU jövőbeli irányvonalának és politikai döntéseinek kialakításában. Az együttes elnökség elkötelezte magát a konferencia eredményeinek nyomon követése mellett.

Háttér-információk

A többnyelvű digitális platform teljes mértékben interaktív: az emberek kapcsolatba léphetnek egymással, és az EU 24 hivatalos nyelvén megvitathatják javaslataikat valamennyi tagállam polgáraival. Azt szeretnénk, hogy társadalmi helyzetüktől függetlenül minél többen szerepet vállaljanak a platformon keresztül jövőjük alakításában, és egyúttal népszerűsítsék is a platformot a közösségi médiában a #TheFutureIsYours hashtag megosztásával.

A platform teljes átláthatóságot fog biztosítani – ez a konferencia egyik alapelve –, mivel minden megosztott véleményt és az összes rendezvény eredményét összegyűjtjük, elemezzük, nyomon követjük és nyilvánosan hozzáférhetővé tesszük majd. A platformon felmerült legfontosabb elképzeléseket és ajánlásokat az európai polgári vitacsoportok keretében és a konferencia plenáris ülésein fogják megvitatni a konferencia által kibocsátandó következtetések megfogalmazása során.

A konferenciához kapcsolódóan a platformon regisztrált összes esemény meg fog jelenni egy interaktív térképen, ahol a polgárok böngészhetnek és online feliratkozhatnak majd. A szervezők használhatják a platformon elérhető eszköztárat a kezdeményezéseik megszervezéséhez és népszerűsítéséhez. Minden résztvevőnek és rendezvénynek tiszteletben kell tartania az Európa jövőjéről szóló konferencia alapokmányát, amely megállapítja a tiszteletteljes hangnemben folytatott páneurópai vita normáit.

A platform az alábbi fő témák köré szerveződik: éghajlatváltozás és környezet egészségügy; erősebb és méltányosabb gazdaság; társadalmi igazságosság és munkahelyek; az EU a világban értékek és jogok, jogállamiság, biztonság; digitális transzformáció; Európai demokrácia; migráció; valamint oktatás, kultúra, ifjúság és sport. Ezeket a témákat egy nyitott kategória egészíti ki a több területet érintő és előre meg nem határozott témák céljára („egyéb elképzelések”), mivel a polgárok e valóban alulról építkező megközelítés keretében továbbra is szabadon vethetnek fel minden olyan kérdést, amely fontos számukra.

A platform tájékoztatást nyújt a konferencia szervezetésről és munkájáról is. Nyitva áll minden uniós polgár, valamint az uniós intézmények és szervek, a nemzeti parlamentek, a nemzeti és helyi hatóságok, valamint a civil társadalom előtt. Teljes mértékben tiszteletben fogja tartani a felhasználók magánélethez való jogát és az uniós adatvédelmi szabályokat.

További információk

Az Európa jövőjéről szóló konferenciának helyt adó digitális platform

Kérdések és válaszok az Európa jövőjéről szóló konferencia többnyelvű digitális platformjával kapcsolatban

Tájékoztatók a digitális platformról és a konferencia lebonyolításáról.

Az Európa jövőjéről szóló konferencia alapokmánya

Forrás:
Konferencia Európa jövőjéről: a többnyelvű digitális platform megnyitása; Európai Bizottság; 2021. április 19.