közigazgatás: magyarközigazgatási informatikaszakirodalom

Állami Számvevőszék: a közadatkereső rendszer jelen működése megtéveszti a felhasználókat, nem alkalmas a közadatok elérhetőségének biztosítására

Szerző: 2021. május 2.No Comments

„Indokolt a közadatkereső rendszer létjogosultságának, céljának és működésének felülvizsgálata a közérdekű adatok megismeréséhez való jog érvényesülése, illetve az erre fordított közpénz célszerűségének és eredményességének értékelése szempontjából – erre hívják fel a figyelmet az Állami Számvevőszék szakértői legfrissebb elemzésükben. A rendszer és működése áttekintése alapján az ÁSZ elemzői rámutatnak: a közadatkereső rendszer nem teljes körű és nem aktualizált adatállománya megtéveszti a felhasználókat, ezért a közadatkereső jelenleg nem alkalmas a céljának megvalósítására, a közadatok elérhetőségének biztosítására.

Az ÁSZ elemzői továbbá rávilágítanak arra, hogy a közadatkereső rendszer a működésében feltárt hiányosságok miatt nem eredményes és emiatt nem is lehet célszerű. A közadatkereső rendszerbe a közfeladatellátó szervezeteknek csak töredéke (egyötöde) regisztrált és közölt adatokat a rendszert működtető Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató (NISZ) Zrt. felé. A közölt adatok számos esetben hiányosak és nem aktualizáltak, továbbá nem biztosított az adatok megbízhatósága és hitelessége sem. A közadatkeresőben lévő komoly adathiány miatt a közadatok elérhetősége mint cél nem teljesül. A nem teljes körű és nem aktualizált adatállomány megtéveszti a felhasználókat, ezért a közadatkereső nem alkalmas a céljának megvalósítására, a közadatok elérhetőségének biztosítására – húzzák alá az ÁSZ elemzői.

Mindezek miatt az ÁSZ elemzői szerint indokolt a közadatkereső rendszer létjogosultságának, céljának és működésének felülvizsgálata az Alaptörvényben foglalt közérdekű adatok megismeréséhez való jog érvényesülése, illetve az erre fordított közpénz célszerűsége és eredményessége szempontjából…”

Forrás:
Szükség van-e a közadatkereső rendszerre?; Pénzügyi Szemle; 2021. április 22.
A közadatkereső rendszer szerepe; Péter Ákos (szerkesztő); Állami Számvevőszék; 2021. április 21. (PDF)