Skip to main content
egészségügyközigazgatás: külföldönközigazgatási informatika

Koronavírus-járvány – Időpontfoglalás és más digitális egészségügyi szolgáltatások Dániában

Szerző: 2021. május 2.No Comments

„Egy Dániában élő olvasónk…elmesélte, hogy néz ki náluk az időpontfoglalás menete.

Összeomlás helyett sorban állás

„Itt Dániában az első naptól működnek ezek a sorakoztató rendszerek. Az adóhatóság már évek óta használja a beadások és visszatérítések idejére, amikor egyszerre 100 ezer ember is állhat virtuális sorba. Addig lehet mást csinálni, és a sorbaállító csilingel, amikor »kinyílt az ajtó«” – írta olvasónk.

„Ekkor 10 perc áll rendelkezésre, hogy az ember digitális aláírásával (személyi szám, általam választott kód, majd kódkártyáról bekért szám vagy mobilapplikációs ujjlenyomat/arcfelismerés) belépjen. Ekkor a rendszer tájékoztat, milyen vakcinát szántak nekem. Ha sikerül éppen szabad időpontot, azaz dózist találni, akkor ez megtehető (akár 180 kilométerre is.) Ezt lefoglalva később sms jön.”

Mint írta, ugyanígy érhető el a koronavírusteszt foglalása és az eredmény ellenőrzése is. Dániában ugyanis a viszonylag magas átoltottság ellenére rengeteget tesztelnek, mert a vírus terjedésének a monitorozását, a kontaktok mielőbbi felkutatását is a védekezés fontos elemének tartják. „Sőt, amikor a fodrászok néhány hete megnyithattak, az ő egyik online foglalóplatformjuk is megvette a ”queue-it„ szolgáltatást. Ott 45 percet vártam, hogy hajvágást foglaljak” – mondta.

Egyébként más országban is használják ezt a dániai vakcinaregisztrációhoz – és hajvágáshoz – bevetett sorbaállító szolgáltatást az oltások megszervezésében, például egy olasz régió, Puglia is.

Negatív teszttel is lehet lazítani

Olvasónk arról is írt, hogy milyen más digitális szolgáltatásokkal segíti az embereket az állam a járvány alatt. Új funkciókkal bővült a MinSundhed (Egészségem) nevű app, amelyben a háziorvosi eredményeken túl a legutóbbi koronavírusos teszteredmények is megtalálhatók. Emellett kapott az alkalmazás egy Coronapas (Koronaútlevél) fület is, ahol kiválasztható, hogy mi alapján jogosult az illető a belföldi koronaútlevélre: oltás vagy friss teszt negatív eredménye alapján, utóbbi esetben 72 órán át.

„Ezáltal április 21-től akár étterembe vagy bárba is mehetek beltéri kiszolgálással, nélküle csak takeaway vagy terasz. Ha a vakcináltságon alapuló útlevelet kérném le, akkor az jelenik meg, hogy a második oltásig ezt nem tehetem meg” – írta eddig egyszer oltott olvasónk.

Azaz Dániában csak a teljes védettséget adó második oltás után jár a védettséget igazoló okmány a vakcina alapján. Negatív teszttel azonban addig is kiváltható ideiglenesen, így a jogegyenlőség jegyében azok sincsenek kizárva az újrainduló szolgáltatásokból, akik még nem kapták meg mindkét adagot, vagy akár egyiket sem – ezért is fontos az országban elvégzett nagy számú teszt.

„Az antigénteszt átlagosa 30-60 perc alatt kerül bejegyzésre a digitális kórtörténetbe. A PCR pedig átlag 24-30 óra múlva” – írta olvasónk, hozzátéve, hogy ha valakinek nincs okostelefonja, akkor az igazolás akár ki is nyomtatható.”

Forrás:
Dániában élő olvasónk elmesélte, hogy néz ki egy jól működő vakcinafoglaló rendszer; Bolcsó Dániel; Telex.hu; 2021. május 1.
Lásd még: Queue-it (a cikkben említett megoldás)