Skip to main content
Európai Uniógazdaságközigazgatás: magyar

Átalakul jövőre a támogatási rendszer, a hét régió közül háromban is megváltoznak a forráshoz jutás feltételei

Szerző: 2021. május 2.No Comments

„Az üres kézzel maradt Pest megyei vállalkozások lehetnek a támogatási rendszer átalakításának nyertesei, a központi régió cégei a beruházási projektjeik 50–70 százalékát is pályázati pénzből finanszírozhatják – értesült a Világgazdaság.

A regionális támogatás célja az egyes régiók gazdasági leszakadásának megakadályozása, egyúttal felzárkóztatásuk elősegítése, a támogatásra való jogosultság mértékét pedig az Európai Bizottság által jóváhagyott regionális támogatási térkép tartalmazza.
Márpedig a brüsszeli testület módosította a 2021–2027-es uniós fejlesztési ciklus vonatkozásában jövő évtől alkalmazandó térképet.

A budapesti székhelyű piaci szereplők továbbra sem számíthatnak fejlesztési forrásokra, a fővároson kívül bejegyzett, Pest megyei vállalkozások annál inkább, ez egyben a fő változás. Merthogy a 2014–2020-as programozási időszakban a központi régió nagy részére ugyanúgy nulla százalék vonatkozott, mint Budapestre, 2022 januárjától viszont a Pest megyei nagyvállalatok 50, a középvállalkozások 60, a mikro- és kisvállalkozások pedig 70 százalékos támogatási intenzitással számolhatnak.

A Miniszterelnökséghez tartozó Támogatásokat Vizsgáló Iroda adatai szerint ez azt jelenti, hogy a központi régió piaci szereplői nem lesznek többé hátrányban, sőt, ők a legnagyobb nyertesei a pályázati rendszernek. Négy régióra, Dél-Dunántúlra, Észak-Magyarországra, továbbá Észak- és Dél-Alföldre cégméret szerint már eddig is az 50-60-70 százalékos szabály volt az irányadó. A fejlettebb Közép- és Nyugat-Dunántúlnál viszont a jövő évtől a 30-40-50 százalékos elbírálás lesz a jellemző, ami Közép-Dunántúlon kategóriánként 5-5 százalékpontos növekedést, Nyugat-Dunántúlon ugyanekkora csökkenést tükröz.
raktár

Ez egy rendkívül fontos változás, amelynek az előszele már az idén megjelenő pályázatoknál is észlelhető – reagált a Világgazdaságnak Papadimitropulosz Alex, a Via Credit ügyvezető igazgatója. Rámutatott, hogy míg a 2014–2020-as ciklusban a vállalkozásoknak szóló egyik legfontosabb programból, a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programból (Ginop) teljesen kizárták a Pest megyében működő cégeket, addig a 2021–2027-es Ginop Pluszban már eltörölték ezt a korlátot. Igaz, ebben az évben továbbra sincs (vagy csak bizonyos Pest megyei településeken van) lehetőség regionális támogatást igényelni.

Hasonló dilemmával a keleti országrészben működő vállalkozóknak nem kell szembenézniük, hiszen az Európai Bizottság felmérése szerint továbbra is számottevő felzárkóztatásra van szükség ezekben a régió­kban, így marad minden az eddigi gyakorlat szerint.

Ugyanakkor Papadimitropulosz Alex szerint a Székesfehérváron, Veszprémben vagy Esztergomban működő, eddig aktívan pályázó cégek nem fognak örülni, hogy az alaptámogatás 35-ről 30 százalékra csökken a Közép-Dunántúlon. Az pedig, hogy a Győr–Szombathely–Zala­egerszeg-tengellyel jellemezhető Nyugat-Dunántúlon 25-ről 30 százalékra nő a minimális támogatási intenzitás, a Via Credit ügyvezetője szerint azzal magyarázható, hogy Budapest és Közép-Magyarország után a nyugati régiótól voltak a leginkább megvonva a támogatások az előző ciklusban.

A szakértő szerint fontos döntés, különösen Pest megyében, a nagyobb beruházások időzítése: ma, nulla igényelhető forrás mellett, vagy jövőre, akár 70 százalékos támogatással. Hozzátette: nem arról van szó, hogy a cégek pályázzanak-e, ha van rá bármilyen lehetőség – a válasz egyértelműen igen –, hanem arról, hogy ahol most nem érhetők el olyan mértékben a támogatások, mint majd 2022-ben, ott érdemes megfontolni, várjanak-e a jövő év eleji pályázatcunamira.”

Forrás:
Átalakul jövőre a támogatási rendszer; Gyöngyösi Balázs; Világgazdaság; 2021. április 30.