gazdaságinformatikaközigazgatás: magyarUncategorized

Érzékeny adatokhoz is használhatják az Azure-t magyar vállalatok

Szerző: 2021. május 31.No Comments

„Elindult a Cloud & Data Center Azure Stack Hub a T-Systemsnél. A vállalat közleménye szerint ez az első olyan szolgáltatás, amely országhatáron belülre hozza az Azure-ban tárolt adatokat. Ez a szolgáltatás olyan intézményeknek és vállalatoknak is elérhetővé teszi az Azure-t, melyek nem használhattak nemzetközi felhőszolgáltatásokat, mert jogszabályi előírások miatt az érzékeny adatokat csak Magyarországon belül tárolhatták.

A kritikus adatok többségét tárolhatják

Az állami és önkormányzati szervek elektronikus információbiztonságáról szóló 2013-as törvény bizonyos érzékeny adatok tárolását csak “Magyarország területén üzemeltetett és tárolt elektronikus információs rendszerekben” teszi lehetővé. A törvény hatálya alá tartozó intézmények és cégek (államigazgatás, kormányzati szervek, bíróságok, MNB, honvédség, önkormányzatok stb.) a szolgáltatás révén mostantól már az Azure-t is felvehetik a lehetséges felhőszolgáltatók palettájára (bizonyos adatok továbbra is csak honvédelmi, diplomáciai információs célokra használt zárt célú elektronikus információs rendszerben kezelhetők).

A T-Systems szerint a szolgáltatás az adatok fizikai közelsége miatt “szünetmentes” hozzáférést és gyors válaszadási időt biztosít. Emellett az adatközpont kiemelkedő szintű kibervédelmet ígér. A vállalat közleménye szerint az első ügyfelek (az ipari és a pénzintézeti szektort képviselő vállalatok) már beköltöztek a hazai Azure-ba.

A szolgáltatást igénybe vevő szervezeteknek azonban körültekintően kell eljárniuk a szerződéskötéskor. Mint egy tavalyi Facebook-per kapcsán ismét felszínre került, az USA és az Unió közötti adatáramlás szabályozása nem áll sziklaszilárd lábakon. A európai GDPR, az amerikai Cloud Act és az együttműködést szabályozó Privacy Shield még sok ponton nem ért össze, amelyre adatvédelmi szakértők is rendre felhívják a figyelmet…”

Forrás:
Érzékeny adatokhoz is használhatják az Azure-t magyar vállalatok; Bitport.hu; 2021. május 27.