gazdaságközigazgatás: magyarUncategorized

A teljes projektciklust lefedik az ITM programjai, segítve a magyar tudásvagyon bővülését

Szerző: 2021. szeptember 12.No Comments

„A hazai tudásvagyon hasznosulásának előmozdítása fontos feladat, ehhez azonban szükség van ennek a feltételrendszerének a megteremtésére – mondta Gulyás Tibor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) innovációért felelős helyettes államtitkára a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a VG közös, 5letből érték, a szellemi alkotások tudatos védelme című konferenciáján.

Az államtitkár elmondása szerint az innovációs ökoszisztéma építésének vannak kiemelt színterei, ennek első szintje a tématerületek, amelyeken létrejön az innováció ötlete, ennek általában van egy intézményi kerete, amely segíti az újítás hasznosulását. A következő szint a tudáskoncentráció, a tudástranszfer, amelynek részei a tudományos és innovációs parkok, nemzeti laborok, kompetencia-központok. A legmagasabb színtér pedig a nemzetközi jelenlét.

A vállalkozások szempontjából is fontos a szellemi tulajdon védelme, ehhez azonban szükség van egy intézményes háttérre vagy egy finanszírozási eszközrendszerre, amellyel az egyén vagy a vállalkozás érvényesülni tud.

Ennek fényében a minisztérium nemcsak az innováció eszközrendszerén keresztül fejti ki a tevékenységét, hanem a teljes projektciklus során segíti a magyar tudásvagyon bővülését.

A tárcán belül zajlik egy átfogó intézményrendszer építése, hogy az ötlet, amely mögött tudás áll, rendelkezzen a teljes intézményi támogatási háttérrel, hogy érvényesülni tudjon az ötletgazda. Az inkubációtól a validáláson keresztül a finanszírozásig és piacra lépésig a teljes ciklust lefedje az intézményi támogatás – összegezte Gulyás Tibor.”

Forrás:
Az ötleteket a piaci hasznosulásig teljes intézményi háttér segíti; Világgazdaság; 2021. szeptember 9.