informatikapolitika

Digitális transzformáció: stratégia és technológia – pár mondatban – rövid hírek (2021. szeptember 20.)

Szerző: 2021. szeptember 20.No Comments

Az USA Dél-Koreát is bevonná az „Öt Szem” hírszerző együttműködésbe – Kína tiltakozik
Az ázsiai térségben szakadatlanul folyik a szövetségi rendszerek ki- és átalakítása. A koalícióformálásban különösen aktív USA törvényhozása most felvetette, hogy a Biden-kormányzat megfontolhatná az „Öt Szem együttműködés kibővítését Dél-Koreával. Az USA, Nagy-Britannia, Kanada, Ausztrália és Új-Zéland eredetileg hírszerzési együttműködése, a Five Eyes egyes tervek szerint átfogó kül- és biztonságpolitikai együttműködéssé változva foghatná össze az angolszász államokat. A formáció felett „eljárt az idő” figyelmeztette most Vang Ji kínai külügyminiszter dél-koreai kollégáját.
China’s Wang Yi slams US move for South Korea to join ’outdated’ Five Eyes alliance; Park Chan-kyong; South China Morning Post; 2021.09.15.

Amerikai tábornokok az „elkerülhetetlen” űrháborúra készülnek
A hadszíntérként szolgáló világűr nem csupán a science-fiction irodalom fantázia terméke, ahogy a műholdelhárító fegyverek telepítése is csupán idő kérdése. Így összegezhető John Shaw tábornok, az amerikai Világűr Parancsnokság (US Space Command) helyettes vezetőjének felszólalása a Colorado Springsben megtartott 36. Világűr Szimpóziumon. A Pentagon, az amerikai hadügyminisztérium egyértelműen lehetséges hadszíntérként határozta meg a világűrt, és ez kijelölte az USA fegyveres erőinek tervezési és fejlesztési irányait is.
US generals planning for a space war they see all but inevitable; Sandra Erwin; Space News; 2021.09.17.

Bér-hackerek: egykori amerikai kiberhírszerzőket gyanúsít idegen hatalmak kiszolgálásával az FBI
Az amerikai jelhírszerző szolgálatoknál korábban hivatásosként működő, egykori hírszerzők a „bér-hackerek” kétes táborában tűnnek fel. Az FBI most három ilyen szakembert gyanúsított meg azzal, hogy – az amerikai törvényeket megszegve – idegen állam szolgálatába állva, érzékeny nemzetbiztonsági szaktudást és eszközöket játszottak át az Egyesült Arab Emírségek biztonsági szervezeteinek. A Holló projekt fedőnév alatt dolgozó egykori hírszerzők az arab állam által biztonsági kockázatnak minősített ellenfelek (emberjogi aktivisták, újságírók, illetve idegen kormányok) lehallgatásában működtek közre.
Ex-US intel operatives admit hacking American networks for UAE; Joel Schectman, Christopher Bing; Reuters; 2021.09.15.

A koronavírus járvány nyomán drámaian növekedett a kibertámadások száma
A koronavírus járvánnyal kapcsolatosan megváltozott napi rutinok jelentősen fellendítették a kibertérben mozgó „aktorok” – államok szolgálatában álló hírszerzők, illetve közönséges kiberbűnözők – aktivitását. A korlátozások nyomán az állampolgárok tömegei tértek át az otthonról történő távmunkára, ahogy az oktatás is szinte mindenhol a digitális terekbe költözött át. Ugyanakkor a beszerzésekben is ugrásszerűen megnőtt az internetes vásárlások szerepe. Lényegében egyik napról a másikra növekedett meg a kibertér támadható felülete. Az ausztrál kibervédelmi hatóság most közzétett éves jelentése szerint a koronavírusos 2020-as esztendőben 13%-kal növekedett a kibertámadások száma.
Online activity during COVID lockdowns sees surge in cyber attacks and espionage; Andrew Greene; ABC.net; 2021.09.14.

Itt az ideje újragondolni a kutató laboratóriumok kiberbiztonságát
A hirtelen új lendületet kapott kiberbűnözés kiemelt célpontjai között szerepel (a nagy pénzintézetek mellett) az egészségügyi infrastruktúra minden fontosabb eleme. Az elmúlt évben támadások sorozatát indították kórházak és más ellátó intézmények ellen. Ugyanakkor különösen veszélyeztetettek (kiemelt célpontok) a járványügyi védekezésben globális szinten is kulcsszerepet játszó kutató intézetek és gyógyszer laboratóriumok. A zsarolóvírusos támadások növekvő fenyegetése közepette elengedhetetlen a kutató intézmények kiberbiztonsági filozófiájának újragondolása – állítja az alapvető lépéseket bemutató tanulmány.
Rethinking Cybersecurity at Research Labs; Booz Allen Hamilton; 2021.09.14.

Három hónapos küldetésük után sikerrel értek Földet a kínai űrhajósok
Sikeresen landolt az a kínai űrhajó, amely visszahozta a Földre az új kínai űrállomás szerelésén dolgozó három taikonautát. A Tienkung (Tianghong), azaz Mennyei Palota névre keresztelt égi laboratórium üzembe helyezésén munkálkodó űrhajósok, a különböző szerelési munkálatokon túl, két űrsétát is tettek, az állomás külső elemeinek működtetése érdekében. Különböző részegységeket szereltek a helyükre, illetve beállították a külső kamerákat is. A kínai űrállomást a tervek szerint több váltásban érkező égi „szerelő brigádok” rekord idő alatt – 2022 végéig – építik majd ki.
Chinese Astronauts Return toEarth after 3 Months in Space; Ye Ruolin; Sixthtone; 2021.09.17.

Inspiration 4: miért olyan korszakos jelentőségű az első teljesen civil legénységgel végzett űrrepülés?
A szinte rutinszerű, eseménytelen tervszerűséggel zajló kínai űrprogramnál nagyobb érdeklődést változz ki az amerikai SpaceX Falcon 9 rakétájával elindított űrmisszió. Az Inspiration 4 néven jegyzett űrrepülés különlegességét az adja, hogy az űrutazások történetében első ízben repült polgári űrjárművön, állami űrhivatal bábáskodása nélkül, kizárólag civilekből álló személyzet. A tréningen ugyan átesett, de tényleges űrhajós kiképzés nélküli négy fő űrrepülése sokak szerint komoly mérföldkő lehet: a polgári űrhajózási ipar „áttörési pontja” lehet ez a sikeres űrutazás.
Inspiration 4: Why SpaceX’s first all-private mission is a big deal; Jonathan O’Callaghan; MIT Technology Review; 2021.09.15.

Kiterjedt DDoS támadás érte az orosz e-kormányzati rendszereket – éppen a választás előestéjén
Hivatalos közlések szerint kiterjedt DDoS, azaz szolgáltatás megtagadással járó (túlterheléses) támadás érte az orosz állam e-kormányzati rendszereit. A kibervédelemért felelős Digitális Fejlesztési, Távközlési és Tömegtájékoztatási Minisztérium közlése szerint a technikailag fejlett szintű támadásokat sikeresen elhárították. A támadóknak nem sikerült elérniük a szolgáltatások megszakítását, illetve személyes felhasználói adatok sem szivárogtak ki. Az eset érdekessége, hogy a támadás az oroszországi parlamenti választások ideje alatt történt, így vélhető célja az elektronikus szavazati rendszer megzavarása lehetett.
DDoS attacks against e-government infrastructure successfully repelled; TASS; 2021.09.17.

Új finn védelmi stratégia: a kibertér, a világűr és az Északi-sarkvidék a biztonsági kihívások fókuszában
A finn kormány új nemzetvédelmi stratégiája megállapítja, hogy az ország biztonsági környezete „feszült”, és a veszély vektorok nehezen előre jelezhetők. Ugyanakkor a jelentés készítői egyértelműen leszögezik, hogy a kibertér és a világűr immár végérvényesen a biztonsági környezet kiemelt doménjei közé emelkedtek. A nagyhatalmak jól érezhetően megnövekedett aktivitása az Északi-sarkvidék térségében ezt a „hagyományos” geopolitikai erőteret is a Finnországra (és az egész skandináv térségre) fenyegető tényezők közé emeli, új helyzetet teremtve a legutóbbi (2017-ben elfogadott) stratégia kontextushoz képest.
New Defence Report puts new focus on cyberspace and the Arctic; Pekka Vanttinen; Euractive; 2021.09.17.

Szélsőjobboldali szervezetek a Telegram közösségi platformján építik szervezeteiket
Miközben a világ vezető technológiai cégei az elmúlt bő egy évben egymáshoz igazított (értsd: összehangolt) üzlet politikával igyekeznek ellehetetleníteni a (szervezett, vagy egyéni) jobboldali, szélső jobboldali politikai erők online jelenlétét, a korlátozásokkal, cenzúrával szűkített mozgásterű „nem mainstream” aktivizmus lázasan keresi az alternatív csatornákat és platformokat a digitális terekben. Ebben a szélső jobboldali kiber-ökoszisztémában egyre jelentősebb szerepet játszik a Telegram közösségi üzenetküldő alkalmazás: a kapcsolatépítés és kapcsolattartás mellett a működéshez szükséges pénzügyi háttér megteremtésében is kiemelkedővé válik a szerepe.
Far-Right Fundraising on Telegram; Ariel Bogle; Global Network on Extremism and Technology; 2021.09.14.

Peking szabályozni akarja a nagy technológiai cégeket – ez azonban korántsem jelent „hadüzenetet”
A Google China leányvállalat korábbi vezetője, Li Kai-fu arra figyelmeztet, hogy nem célszerű eltúlozni a jelentőségét annak a lépésnek, amellyel a kínai kormány igyekszik megrendszabályozni a nagy hazai technológiai cégeket, az Alibabát, a Tencentet és a Didit. A cél egyértelműen a fogyasztók érdekeinek a védelme, ám ez bizonyosan nem megy majd a technológiai fejlesztés ütemének rovására. A kínai kormány „nagyon is elkötelezett” a korszerű technológiák mellett, hangsúlyozta Li. Félreértés tehát valamiféle „ideológiai” harc megindulását látni a kormányzat rendszabályozó lépései mögött.
West shouldn’t misinterpret or overstate Beijing’s new tech regulations, ex-Google China exec says; Sam Shead; CNBC; 2021.09.15.

„Kollektív intelligenciával” kapcsolná együttműködő rajba kisműholdak tömegét a NASA
Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA mérnökei olyan szoftver fejlesztésén dolgoznak, amely lehetővé teszi majd, hogy kis műholdak (az ún. SmallSat kategória egységei) egymással folyamatosan kommunikáljanak, azonosítsanak nagy fontosságú megfigyelendő objektumokat, egymással összehangolt módon állítsák be saját pozíciójukat, és időzítsék felvevőgépeik munkáját. Az ilyen formán „rajként” együttműködni képes műholdak, egymással összehangolt módon olyan felvételeket tudnának készíteni különböző időjárási jelenségekről, amelyek számottevően javíthatnák az időjárással és a klimatikus viszonyokkal kapcsolatos megértésünket és tudásunkat. A rajként való együttműködés alapját különleges gépi tanuló algoritmusok jelentik majd.
NASA Works to Give Satellite Swarms a Hiv e Mind; NASA; 2021.09.01.

Összeállította és szemlézte: dr. Nyáry Gábor