Európai Unióközigazgatás: magyarpolitika

A Stratégiai Iránytű és a képességfejlesztés

Szerző: 2021. október 3.No Comments

„Az Európai Unió képességfejlesztésének jövőjével kapcsolatos virtuális munkaműhelyt rendezett a Honvédelmi Minisztérium, valamint az EU Biztonságpolitikai Kutatóintézete (EU Institute for Security Studies – EU ISS) szeptember 28-án.

„A Stratégiai Iránytű és a képességfejlesztés: A nagyobb koherencia irányába?” (The Strategic Compass and capability development: Towards greater coherence?) címmel megtartott rendezvényen az Európai Uniós tagállamok és intézmények több mint 60 képviselője vett rész.

A munkaműhely az Európai Unió 5-10 évre előremutató stratégiai iránymutatásához, a tervek szerint jövő márciusban állam- és kormányfői szinten jóváhagyásra tervezett Stratégiai Iránytű képességfejlesztési klaszterjéhez történő magyar hozzájárulás része. A megbeszélés két panelből állt. Az első az EU képességfejlesztés eredményeinek a nemzeti védelmi tervezésbe való integrálásának tagállami tapasztalataira, míg a másik az Európai Uniós folyamatok egyszerűsítésének intézményi lehetőségeire helyezte a hangsúlyt.

A megbeszélést Gustav Lindström, EU ISS igazgatója, illetve dr. Németh Gergely, Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg. Az első panelben a magyar előadó beszámolt azokról a nemzeti tapasztalatokról, amelyek a többiek számára is iránymutatásul szolgálhatnak. A hallgatók jelezték azokat a problémákat, amelyeket rövid- és hosszútávon is meg kell oldani annak érdekében, hogy az EU katonai ambíciószintjének teljesítéséhez szükséges tagállami védelmi képességek rendelkezésre álljanak.

Ezt követően az Európai Védelmi Ügynökség főigazgató-helyettese, az Európai Külügyi Szolgálat Stratégiai Iránytű kidolgozásáért felelős szakértője, az EU Katonai Törzs képességfejlesztésért felelős vezetője, illetve a német ECFR kutatási igazgatója fogalmazták meg főbb elvárásukat, és villantották fel azokat a lehetőségeket, amelyek hozzájárulhatnak a tagállamok között lefolytatandó vitához és adott esetben a Stratégiai Iránytű részei lehetnek.”

Forrás:
A Stratégiai Iránytű és a képességfejlesztés; Honvédelmi Minisztérium; 2021. szeptember 30.
Lásd még: The Strategic Compass and capability development: towards greater coherence?; European Union Institute for Security Studies; 2021. szeptember 28.
The EU’s Strategic Compass for security and defence; Clingendael; 2021. május 31.