gazdaságinformatikaközigazgatás: külföldönpolitikatechnika

A Fehér Ház 30 országot von be a zsarolóvírusok elleni küzdelembe

Szerző: 2021. október 11.No Comments

„Az Egyesült Államok 30 másik országot kíván bevonni az egyre gyakoribb váltságdíjas támadások és más kiberbűncselekmények – köztük a kriptopénzek illegális használata – elleni küzdelembe.

Az első találkozóra ebben a hónapban kerül sor, amelynek házigazdája az Egyesült Államok lesz, és amelyet virtuálisan tartanak – közölte a Biden-kormányzat. Az úgynevezett „Counter-Ransomware Initiative” informális mechanizmust kíván létrehozni az együttműködés fokozására és a virtuális valutával való visszaélések elleni küzdelemre a váltságdíjfizetések tisztára mosására – mondták a tisztviselők.

A zsarolóvírusok idén világszerte komolyan pusztítottak az üzleti életben, beleértve a kritikus infrastruktúrát működtető területeket, például kórházakat és csővezetékeket is. A támadások -feltehetően elsősorban Oroszországból és más kelet-európai entitásoktól indultak – leggyakrabban az Egyesült Államok ellen irányultak.

Szeptemberben a Biden-kormányzat szankciókat rendelt el a a Cseh Köztársaságban bejegyzett kriptopénz-átutalási szolgáltatás, a Suex ellen. Wally Adeyemo pénzügyminiszter-helyettes azt mondta, hogy “legalább nyolc zsarolóvírus-változat számára megkönnyítette a tiltott bevételeket tartalmazó tranzakciókat”.

Idén nyáron Joe Biden elnök átadott Vlagyimir Putyin orosz elnöknek egy listát 16 olyan kritikus infrastrukturális ágazatról, amelyek állítólag tiltottak a hackerek számára. A találkozó óta azonban amerikai kórházakat és az élelmiszer-ellátási láncban működő vállalatokat olyan zsarolóvírus-bandák támadtak meg, amelyek a kiberbiztonsági szakértők szerint Oroszországból irányítják tevékenységüket. A célpontok olykor különösek Például egy iowai kukorica- és szójatermelőkből álló szövetkezetnek le kellett állítania rendszereit, miután szeptemberben az úgynevezett BlackMatter zsarolóprogram támadta meg.”

Forrás:
A Fehér Ház 30 országot von be a zsarolóvírusok elleni küzdelembe; Computerworld; 2021. október 9.