gazdaságinformatikaközigazgatás: magyar

Jön az azonnali fizetési rendszer új változata

Szerző: 2021. október 17.No Comments

„ A tavaly márciusban elindult azonnali fizetési rendszer további fejlesztésén dolgozik az MNB – derült ki a Portfolio Banking Technology 2021 konferenciáján.

A konferencián Bartha Lajos, az MNB igazgatója úgy értékelte a tavalyi évet, hogy nagyon különleges volt, a pandémia miatti visszaesést az azonnali fizetés tavaly márciusi megjelenésének is köszönhetően gyorsan sikerült ledolgozni, és növekszik a piac – tudósít a Portfolio.

Selmeczi-Kovács Zsolt, a GIRO Zrt. vezérigazgatója elmondta: a szabályozó folyamatosan gondolkodik azon, mikor és hogyan emelik meg a 10 millió forintos értékhatárt az azonnali fizetési rendszerben, bankok közötti bilaterális egyezség esetén magasabb összeg átutalására most is van lehetőség a rendszerben. Fontos cél a fizetési kérelem elterjesztése, amit egyelőre még számos kevésbé ügyfélbarát megoldás késleltet.

Bartha Lajos azt mondta: sok pénzforgalmi fejlesztésen gondolkodnak gondolkodnak a jegybanknál, készül az azonnali fizetés 2.0 rendszer is.

Részleteket nem árult el egyelőre. 33 évig tartott a kártyafizetésnek Magyarországon, hogy elérje az évi egymilliárd tranzakciót, az azonnali fizetési rendszerben ehhez várhatóan sokkal kevesebb időre lesz szükség. Nem szabad elvárni azonban, hogy ugyanolyan sebességgel történjen minden az ökoszisztémák felépülésében, mintha nem lett volna Covid. Rövid távon a QR-kódos fizetés és a fizetési kérelem fejlődhet gyorsan.”

Forrás:
Jön az azonnali fizetési rendszer új változata; Infostart; 2021. október 13.