Európai Uniógazdaság

Az Európai Bizottság elindítja az 570 millió eurós interregionális innovációs beruházási eszközt

Szerző: 2021. november 28.No Comments

„A Bizottság közzétette az új interregionális innovációs beruházási eszközre (I3) vonatkozó első pályázati felhívást. Az új finanszírozási eszköz a 2021–2027-es időszakban 570 millió euróval támogatja az intelligens szakosodás közös prioritási területein a régiók közötti innovációs projektek kereskedelmi hasznosítását és léptékváltását. Ösztönözni fogja az erős kohéziós dimenzióval rendelkező európai értékláncok kialakítását, mivel költségvetésének legalább felét a kevésbé fejlett régiókra fordítják.

Elisa Ferreira, a kohézióért és a reformokért felelős biztos így fogalmazott: „Az interregionális innovációs beruházási eszközzel az innovatívabb, versenyképesebb és összetartóbb Európai Unió érdekében kiaknázzuk az erősebb régióközi együttműködésben rejlő kihasználatlan lehetőségeket. Ez az eszköz a kulcsfontosságú európai prioritások – például a zöld és digitális átállás – terén nyújtott beruházási támogatást az egyes európai régiók legerősebb innovációs területeire irányítja. Örömömre szolgál, hogy a pályázati felhívás közzétételével az eszköz megkezdte működését.”

Az I3 támogatni fogja a kutatók, a vállalkozások, a civil társadalom és a közigazgatás közötti partnerségeket a közös beruházási területek pontosabb meghatározásában. A Horizont Európa és az Egységes piac program keretében megvalósuló fellépésekkel való szinergiák szintén támogatásban részesülnek. Az első, 145 millió eurós I3 pályázati felhívás 2021-re és 2022-re szól.

Az I3 pályázati felhívásokat két ágon teszik közzé:

  • 1. ág: interregionális innovációs projektekbe irányuló beruházások pénzügyi és tanácsadói támogatása

Ez az ág már kiforrott partnerségeket támogat abban, hogy az intelligens szakosodás közös prioritási területein felgyorsítsák a piaci elterjedést és az innovatív megoldások léptékváltását, valamint hogy beruházási projektportfóliót alakítsanak ki. Ezen ág ösztönözi a fejlettebb és a kevésbé fejlett régiók közötti együttműködést. Különösen a kis- és középvállalkozások, valamint startupok számára nyújt segítséget, amelyek gyakran nem rendelkeznek forrásokkal ötleteik, koncepcióik és innovációjuk tesztelésére.

  • 2. ág: értékláncok kevésbé fejlett régiókban történő kiépítésének pénzügyi és tanácsadói támogatása

Ez az ág a kialakulóban lévő partnerségeket támogatja abban, hogy az intelligens szakosodás közös prioritási területein felgyorsítsák a piaci elterjedést és az innovatív megoldások léptékváltását, valamint hogy beruházási projektportfóliót alakítsanak ki. Célja, hogy a kevésbé fejlett régiók regionális innovációs ökoszisztémái képesebbé váljanak a globális értékláncokban, valamint a más régiókkal való partnerségekben való részvételre.

Külön erre a célra létrehozott bizottsági szakértői csoport

Az érdekelt felek bevonásának biztosítása érdekében szakértői csoportot hoztak létre, amely támogatja a Bizottságot a hosszú távú munkaprogram meghatározásában és a pályázati felhívások előkészítésében.

Háttér-információk

Az I3 az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) egyik finanszírozási eszköze, amely 7 évre szóló, 570 millió eurós költségvetéssel rendelkezik. A régióközi kísérleti intézkedések tapasztalataira épít, és kihasználja a kohéziós politika keretében az intelligens szakosodási stratégiák (S3) előnyeit. Végrehajtására az Európai Innovációs Tanács és Kkv-ügyi Végrehajtó Ügynökség (EISMEA) közvetlen irányítása alatt, munkaprogram alapján kerül sor. Az első munkaprogram 2021-re és 2022-re szól.

További információk

Interregionális innovációs beruházások

2021. december 9-én tájékoztató napot rendeznek az összes érdekelt számára.

Pályázati felhívások

Forrás:
A Bizottság elindítja az 570 millió eurós interregionális innovációs beruházási eszközt; Európai Bizottság; 2021. november 24.