Európai Uniógazdaságtechnikatudomány

Európai Unió Tanácsa: fontos, hogy mindenki részt tudjon venni az űrágazatban

Szerző: 2021. november 28.No Comments

„A miniszterek a mai napon a polgárok szolgálatában álló űrágazatról szóló tanácsi következtetéseket fogadtak el, amelyekben hangsúlyozzák: fontos, hogy az űrágazatban valamennyi tagállamból részt vegyenek érdekelt felek, továbbá hogy fontos az űrágazat és az egyéb ágazatok közötti kapcsolatok erősítése.

Az űrágazat az egyik leggyorsabban növekvő technológiai ágazat az EU-ban. Azonban az európai űrágazat kapacitásai jelenleg egyenlőtlenül oszlanak meg. Ezenkívül a kkv-k száma gyorsabban növekszik a nagy űripari bázissal rendelkező országokban, mint a korlátozott űripari bázissal rendelkező, illetve az ilyen bázissal nem rendelkező országokban.

Ennek fényében javítani lehetne az űrágazat eloszlását, hogy minden uniós polgárt, intézményt és vállalatot el lehessen érni. A miniszterek ezért a következtetésekben hangsúlyozzák, hogy mennyire fontos, hogy az összes tagállam különféle érdekelt felei méltányosabb módon vehessenek részt az űrprojektekben. Ez ugyanis kiegyensúlyozott növekedést tesz majd lehetővé, továbbá biztosítani fogja az űripari ökoszisztéma versenyképességét.

A miniszterek kiemelik azt is, hogy szükség van az induló innovatív vállalkozásoknak, a kkv-knak és a közepes tőkeértékű vállalatoknak az európai űrrendszerbe történő bevonására, mivel ezek segíthetnek választ adni az olyan globális kihívásokra, mint az éghajlatváltozás és a biztonsági problémák. Ezen túlmenően az űrágazat nagymértékben hozzájárulhat az EU kiberbiztonságához szükséges technológiák fejlesztéséhez.

A következtetésekben a miniszterek felkérik az Európai Bizottságot, az Európai Unió Űrprogramügynökségét (EUSPA) és a tagállamokat, hogy erősítsék az űrágazat és az egyéb ágazatok közötti kapcsolatokat.

A miniszterek arra is felkérik a Bizottságot és az EUSPA-t, hogy fokozzák a tagállamokkal folytatott együttműködést, a meglévő programokon, például a CASSINI-n és a Horizont Európán keresztül támogassák a tagállamok űripari ökoszisztémáinak fejlesztését elősegítő megoldásokat, valamint fokozzák a többi uniós programmal való szinergiákat.

Háttér
E következtetések a „New Space a polgárok szolgálatában” kezdeményezésről szóló, 2021. május 28-i tanácsi következtetések folytatását jelentik, melyekben a Tanács hangsúlyozta a New Space jelentőségét az uniós űrágazat innovatív jellege, rezilienciája és versenyképessége szempontjából.

Forrás:
A Tanács hangsúlyozza: fontos, hogy mindenki részt tudjon venni az űrágazatban; Európai Unió Tanácsa; 2021. november 26.
Lásd még: NewSpace terminology; Wikipédia
New Space Movement; ICEYE