informatikajogközigazgatás: külföldönközigazgatási informatika

Németország kiberbiztonsági architektúrája

Szerző: 2021. december 19.No Comments

„A kiberbiztonság a német bel-, kül-, biztonság- és védelempolitika központi elemévé vált, a téma számos nemzeti és nemzetközi kapcsolataival együtt. Ebben az összefüggésben szeretnénk hozzájárulni a terület strukturált, szakpolitikai megközelítéséhez. Jelen munkánk része a Stiftung Neue Verantwortung kiberbiztonsági politikával kapcsolatos tevékenységének.
A kiadvány bemutatja Németország kiberbiztonsági architektúráját, beleértve nemzeti és nemzetközi kapcsolatait. Tartalmazza továbbá a rövidítések és szereplők listáját, valamint az egyes szereplők közötti kapcsolatok magyarázatát. A vizualizáció interaktív formában elérhető.

Egy ország kiberbiztonsági architektúráján minden olyan szereplőt – kormányzati ügynökségeket, platformokat, szervezeteket stb. – értünk, amelyek a kiberbiztonsági politika nemzeti meghatározása szerint az ökoszisztéma részét képezik. Ebben a kiadványban csak a kiberbiztonsági architektúra kormányzati részét soroljuk fel, vagyis az összes kormányzati és közvetlenül kapcsolódó szereplőt. A következő frissítés 2022 márciusában/áprilisában jelenik meg.”

Forrás:
Deutschlands staatliche Cybersicherheitsarchitektur; Impulse; Stiftung Neue Verantwortung; 2021. december 14.
A kiadvány és a külön vizualizáció angolul is elérhető: Germany’s Cybersecurity Architecture